Томислав Николић

Горан Маунага

Пошто је свима који прате изборе у Србији и оно што се око њих дешава постало јасно да предсједник СНС-а Томислав Николић нема никакво упориште у тврдњама о изборној крађи гласова, поставља се питање зашто је он и даље толико конфузан, агресиван и, чак, много нервознији сада него пред први круг гласања за предсједника Србије.

Очигледно је да је Николић под огромним притиском који је и стварни разлог његовог даљег инсистирања на бесмисленим тврдњама о постојању изборне крађе и на захтјевима за поништавање избора.

Николић је непрепознатљив у односу на његову лажну предизборну смиреност зато што му за вратом сједе најјачи тајкуни Србије. Зато он позива на уличне немире, рушење државе и уставног поретка, наглашавајући да је спреман и да се лично физички обрачунава.

A како и не би, кад је свјестан да, поред важног питања статуса Косова, Србија на путу до ЕУ треба да одговори и на питање шта ће учинити са спорним приватизацијама.

Наиме, списак од 24 спорне приватизације, које је ЕУ доставила Влади Србије још прошле године, направљен је на основу примједаба Савјета за борбу против корупције и на основу жалби инвеститора који тврде да су онемогућени да послују у Србији. A један од првих случајева на тој листи су приватизација Луке Београд и Милан Беко, један од највећих донатора у кампањи СНС-а.

Сад је јасно да су финансијери и тајкуни гурнули Николића и СНС у битку звану “бити или не бити” само зато јер се ради о питању њиховог личног останка на слободи. Њих очекује затвор уколико Николић не побиједи у другом кругу предсједничких избора 20. маја.

То појашњава Николићево тешко објашњиво понашање и након што су ОЕБС и Републичка изборна комисија саопштили да нема изборне крађе, а Тужилаштво открило да су листићи у џаку којим маше Николић пребројани. Ријеч је и о чистој логици, јер да је власт украла изборне листиће, ваљда би их спалила, а не бацила у први контејнер.

Николић је своју тврдњу да неће изаћи на изборе у другом кругу брзо замијенио оном да хоће. Још је пет дана до тих избора, тако да Николићев став још толико пута може бити измијењен, па је тешко процијенити хоће ли он заиста изаћи на те изборе, како то тврди данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана