Токићеви циљеви

Горан Маунага

Иако је Сејфудин Токић “пријетио” окупљањем хиљада Бошњака широм РС под ратним заставама РБиХ на дан пријема БиХ у УН, 22. маја, од тога није било ништа, јер је сваком јасно да се радило о смишљеној провокацији и покушају прављења инцидента, што данас никоме у БиХ није потребно.

Конкретно, Бошњаци Бањалуке, у којој је Токић покушао да одржи “централну манифестацију”, односно окупљање под називом “Заставе РБиХ на сваком педљу наше земље”, њеним игнорисањем показали су разум, достојанство, вољу за мир и суживот, што је за сваку похвалу.

За похвалу су и толеранција и стрпљење Бањалучана српске националности, јер Токић уз сав труд није успио да их испровоцира и направи, како је био наумио, инцидент већих размјера. А припадници ЦЈБ Бањалука, мора се рећи, свој посао обавили су максимално професионално.

А да Токић провоцира и покушава да затрује односе у БиХ, показало се већ након терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику, када је терориста Нердин Ибрић убио полицајца Драгана Ђурића и ранио двојицу његових колега.

Том приликом Токић је на “Фејсбуку” оправдао Ибрића и његово недјело, позивајући све Бошњаке да “узму судбину у своје руке” и да се боре на тај начин.

Само то је било више него довољно за процесуирање Токића, а његов позив, који је у петак упутио Бошњацима тврдећи да “патриоти немају времена да чекају да они који су задојени четничко-фашистичком идеологијом заволе БиХ”, јасно је, као дан, кривично је дјело изазивања националне, расне и вјерске мржње.

Радује то што је Токић прилично усамљен, бар што се тиче обичног народа, у својим радикалним ставовима и покушајима изазивања проблема.

Забрињава ипак чињеница да он то није највјероватније урадио ни самостално, ни због своје луде главе, него да иза те тешке провокације стоје, по свему судећи, интереси мрачних сила, које би да оправдају тероризам у БиХ, представљајући га као “национални сукоб”.

Треба вјеровати да ће и надлежни тужилац и судија, као што су то били и Бошњаци и Срби и полиција, бити на висини задатка у том поступку и да ће овај случај бити расвијетљен до краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана