Токићев позив

Ведрана Кулага Симић

Широм Српске и ФБиХ и данас, двије деценије од завршетка рата, видљиви су трагови сукоба са почетка деведесетих година прошлог вијека. Многе нити из тог времена, нажалост, још нису прекинуте, а ни варнице нису угашене.

Једну од тих варница упорно ових дана распирује предсједник Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудин Токић. Он је тако позвао “све Бошњаке да бране БиХ” од, како је навео, “неофашизма власти РС” и од оних који су “слични убијеном полицајцу Драгану Ђурићу који је учествовао у стварању геноцидне РС”.

Иде Токић још даље па најављује и позива за 22. мај све Бошњаке на масовно окупљање у РС под ратним заставама АРБиХ под паролом “застава БиХ на сваком педљу наше државе”.

И тако ове године, када би требало да на сваком педљу буде обиљежено 20 година од краја крвавог рата, на сцену се пробијају отровне стрелице појединаца који, изгледа, имају неке другачије визије, циљеве, размишљања, као и очекивања од дана, мјесеци и година које су пред нама него већина становника ове земље.

Мада је Токић одавно постао политички ирелевантан, овакве изјаве и позиви којима се призивају сукоби и потпаљује ватра међу народима у БиХ далеко су од безазлених и не требају никоме. Ране још нису зарасле, а позивање на сукобе и називање полицајца којег је терориста убио на радном мјесту дијелом оних који су учествовали у стварању, како наводи Токић, “геноцидне творевине”, је опасно доливање уља на ватру.

Занимљиво је да Токић позива на протесте у Српску, а био се кандидовао за њеног потпредсједника и сигурно се, да је добио повјерење за ту позицију, не би одрекао плате и других накнада. Тада би му, ваљда “геноцидна” РС и паре из њеног буџета ваљали.

Токићеве изјаве и најаве, у сваком случају, не воде у добром правцу. Овој земљи је потребан мир и максималан напор да се успостави живот и рад који људи заслужују, а позиви на нове сукобе нису правац који води ка том циљу. Токић и њему слични би то требало добро да знају ако желе добро свом народу и осталима у БиХ.

Посљедњи рат је уништио неколико генерација, на овај или онај начин. Ко нормалан жели да поново носи такво бреме на својим леђима?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана