То дивно фудбалско љето

Жарко Марковић
То дивно фудбалско љето

Дивно је било фудбалско љето у Бањалуци.

Гостовала су два великана, ПАОК и Ференцварош, симпатични Фарани и помало безобразни Албанци. Резултатски, завршило се одлично, замало фантастично. На крају, можда је и најбоља опција за Бањалучане да заиграју у групној фази Лиге конференције која по саставу екипа ове сезоне изузетно подсјећа на некадашњи Интертото куп, својевремено најниже УЕФА такмичење. А то значи да ће, показао је то и жријеб, моћи да се игра са свима, па чак и истакне кандидатура за нокаут фазу, зиму у Европи, што значи још утакмица и много више евра на рачуну.

Реформом европских такмичења УЕФА је дала шансу и земљама из трећег разреда континенталног фудбала да се укажу на највећој сцени. Откако је основана Лига конференције, десетак држава, међу којима је и, рецимо, Гибралтар, коначно је скинуло проклетство неуласка у групну фазу. Ове сезоне први пут ће у групама заиграти клубови из Сјеверне Ирске и Велса, а  БиХ је скинута са те “црне листе” прошле сезоне. Борац је овог љета поновио успјех Зрињског, с тим да нови формат такмичења даје шансу Бањалучанима да оду и корак даље од Мостараца.

Наступи у Европи, међутим, одавно су много више од пуког спортског надметања. Клубови који се нађу на мапи УЕФА званој “групна фаза” цијелу јесен, а неки и дуже, буду под посебном присмотром европске фудбалске јавности. То практично значи да ће цијела Европа још неколико мјесеци слушати и читати о Борцу, Бањалуци и, што је најважније, Републици Српској јер “Борац долази из ње”.

Нема ту неке велике мудрости. Борац јесте формално представник БиХ у Европи, али Бањалучани ће тамо представљати, прије свега, Републику Српску. Да није тако, не би навијачи албанске Егнатије у првом колу квалификација за Лигу шампиона гостима из Бањалуке пуштали пјесме о УЧК, већ би заједно са њима скандирали имена ликова попут Насера Орића.

Велика је ово шанса за промоцију Републике и много лакша опција од оне политичке. Кроз фудбал и спорт генерално, много се лакше промовисати, него на политичком терену, оптерећеном санкцијама, односима Русије и САД и осталим перипетијама.

Резултат ФК Борац овог љета, наравно, прије свега је успјех фудбалера, тренера, управе и остатка екипе у клубу, али оно што слиједи у наредним мјесецима, а можда и годинама, не тиче се искључиво спорта. 

Постоје заговорници тезе да је Кошаркашки клуб Будућност био једна од полуга у процесу стицања црногорске независности. У европским оквирима, разлике између фудбала и кошарке, када је промоција у питању, су космичких размјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана