Титула као поправни

Милош Васиљевић
Титула као поправни

Индолентност, игра без “крви”, лош приступ и потцјењивање противника са Фарских острва разлог је зашто су фудбалери Борца своју европску причу завршили већ на првој степеници.

Посао започет у Модричи и сигурна побједа против Б36 Торшавна нису потврђени на крајњем сјеверу Европе. Но, руку на срце, и у првом мечу очигледна је била неуиграност Борчевих 11, а први гол и несмотреност противничког голмана, те касније мирноћа Пишчевића, успавали су “Борчеву машину” пред дуго путовање у (не)фудбалску средину, која се испоставила као фатална.

Меч на стадиону “Др Милан Јелић” на самом почетку дао је сигнал да екипа коју са клупе предводи Ненад Лалатовић није озбиљно схватила свог противника, а све их је заварао и резултат, онај најнезгоднији од 2:0. Уз дужно поштовање, Фарани нису ништа претјерано показали ни на домаћем терену, али су више жељели побједу и захваљујући спортској дрскости славе пролазак у другу рунду трећег по квалитету такмичења под окриљем УЕФА.

Очекивања навијача “црвено-плавих” била су велика и у европским оквирима с обзиром на то да су имали “отворен” жријеб и у другој фази Лиге конференција, а послије раног испадања једина опција за поправни је врх и титула у м:тел Премијер лиги БиХ.

Није срамота изгубити ни од лошијег од себе ако у датом моменту дате свој максимум. Управа, играчи и тренери су пролазни, грб и историја клуба оно је што остаје и што је светиња. Име великана из Платонове поразом од полуаматерског клуба озбиљно је нарушено. Али није смак свијета, “бубамара” ће се и даље котрљати на нашим теренима.

Најлакше је упријети прстом у тренера и рећи: “Он је крив”. Да сноси кривицу, то је чињеница, али сви играчи, посебно они који су дошли из клубова који су претходне године били у доњем дому фудбала у Србији, морају схватити да их чека јако првенство, те да нису само мечеви против Зрињског, Сарајева, Жељезничара и Вележа озбиљан тест. Врућа гостовања биће и у Посушју, Коњицу, Тузли.

Први испит нису положили, али имају поправни, а свака идућа утакмица им је квалификациона за мир у кући.

Бањалучка публика зна да награди сваки добар потез, уклизавање, али се Борчеви играчи морају помирити са чињеницом да једну овакву утакмицу нису смјели изгубити. Због себе, самопоуздања, доброг уласка у сезону и додатно згуснутог распореда због Свјетског првенства у Катару.

Пораз на Фарским острвима мора бити лекција, за лигашке, али и све будуће европске наступе, да нема лошег противника, те против које год екипе неки наш клуб играо, нема улогу апсолутног фаворита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана