Тишина, Раде говори

Мирјана Кусмук

Мира М. је касно устала и није хтјела да изађе из замрачене собе. Плакала је. Било је скоро подне. Недјеља.

- Мацо, зашто си тужна? Ајде, молим те, сиђи. Шта се догодило - био је забринут Слоба С.

- Шмрц, шмрц... Нећу... Депресивна сам... Шмрц, шмрц... Онај Славко ме стварно разочарао. Мислила сам да смо другови, а он ме издао... Шмрц, шмрц... - шмрцала је Мира у соби на првом спрату виле "Мир".

Иза подне у посјету брачном пару дошао је кућни пријатељ, Марков учитељ пуцања, први човјек тајне службе Радомир Марковић. Сједили су у дневном салону. Мира је одбијала да напусти собу. Шмрцала је и даље.

- Онај Ћурувија стварно прави проблеме - рекао је Слоба вртећи виски с ледом у великој чаши.

И то је било то. "Преторијанска гарда" поруку је протумачила на себи својствен начин. Славко Ћ. убијен је седам дана касније.

Овако свједочи један од људи из те приче, један од актера тог времена, карикирајући позната и општа мјеста злочина.

Ћурувија је прво стављен под тзв. "атипичне мјере" ДБ-а. Под тако строгим мјерама, у којима се морала јављати свака промјена (као: запалио је цигару, устао је, сјео је...) био је четири-пет дана. 

У медијима под контролом власти који дан прије злочина "прозван" је издајником. На Васкрс 1999. убијен је пред зградом у којој је становао. Испаљено је 17 метака. Овјерен је у главу.

У досијеу "Ћуран", документу ДБ-а, наводи се да су Славка пратили припадници београдског ДБ-а, на чијем је челу био Радетова десна рука Милан Радоњић.

Кажу да је Радоњић касније свједочио да је у тренутку убиства био код пунице на ручку за Васкрс. Оперативци су праћењем базних станица открили да је лагао и да је у тренутку убиства био у централи ЈУЛ-а, странке Мире М.

У досијеу "Ћуран" стоји да је пет минута прије убиства оперативцима ДБ-а, који су пратили Славка, наређено да се повуку. Један од њих није чуо наредбу и видио је бијели "голф", онакав какав су возили припадници 9. одјељења.

Утврђено је да је на дан убиства за спорни "голф" био задужен припадник ДБ-а Ратко Ромић. Како су раније објавили медији, Ромић и припадник ЈСО-а Мирослав Курак, који су, према исказима, виђени на мјесту злочина, годинама су у бјекству.

Само дан послије изјаве Александра Вучића у "Утиску недеље" да "први пут има напретка у истрази убиства Ћурувије" и да очекује да то буде ријешено, са 40-годишње робије огласио се Раде Марковић и поручио да ће "Србија бити на кољенима ако Он проговори"???!!!!

А одмах послије тога од предсједника Србије Томе Николића затражио помиловање.

А шта би то уопште Раде Марковић могао сада да исприча?

Упућени у удбашке игре то тумаче као пријетњу Вучићу због изјаве у "Утиску", а посебно онога дијела да ће се "људи шокирати када се открије која смо злодела чинили, а приписивали их другима".

- У вријеме убиства Ћурувије, Вучић је био министар информисања, Тома Николић потпредсједник Владе, а Ивица Дачић портпарол СПС-а. Раде Марковић то није заборавио и то је карта на коју игра у покушају да застраши - објаснио ми је један добро упућен човјек.

Радомир, дакле, у замјену за своје ћутање, тражи да Србија заћути. Онај исти што је ћутао онда када су га молили да говори о убиствима по налогу "државе".

Онај исти што је Србију гурнуо у спиралу злочина, у блато из којег до данас не може да се извуче, сада јој пријети бацањем на кољена.

Али зато Радомир сада и тражи помиловање да не би морао отаџбину да баца на кољена.  

Дакле, Раде М. је до краја остао досљедан себи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана