Тихићева иницијатива

Сандра Милетић
Тихићева иницијатива

Лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић и даље не одустаје од покушаја да укине ентитетско гласање, које је за њега, изгледа, једини проблем који постоји у БиХ.

Тражио је Тихић небројено пута да се ентитетско гласање уврсти у предложене пакете уставних промјена и очекивао да ће се ово питање отворити на састанцима лидера партија и представника ЕУ и СAД.

Чак су представници бошњачких странака и на састанку са потпредсједником СAД Џозефом Бајденом инсистирали на измјенама Устава БиХ у дијелу који се односи на то гласање.

 - Aко ништа не урадимо по питању ентитетског гласања онда нисмо урадили ништа када је у питању сврха реформи, говорио је Тихић.

Посљедњи у низу Тихићевих покушаја да ентитетском гласању "стане у крај" јесте иницијатива Уставном суду за оцјену сагласности Изборног закона и Пословника Представничког дома Парламента БиХ са Уставом БиХ.

Тихић је у захтјеву за оцјену сагласности навео да "због неуставних одредби Изборног закона БиХ у садашњој структури Представничког дома Парламента БиХ није испоштован уставни принцип о пропорционалној заступљености сва три конститутивна народа и осталих грађана БиХ према попису становништва из 1991. године". Он тврди да се зато ентитетско гласање, прописано Уставом БиХ и чланом 79. Пословника Представничког дома Парламента БиХ, "претворило у етничко".

Лидери три најјаче странке у РС - СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Младен Босић и ПДП-а Младен Иванић једногласни су у ставу  да је најновија Тихићева иницијатива удар на срж дејтонског уређења земље и загарантовану ентитетску заступљеност у заједничким институцијама, те покушај рушења Републике Српске. Тихић, кажу, жели да на мала врата преко Уставног суда БиХ преко међународних судија прегласавањем Срба дође до уставних промјена.

Тихић захтјевом за наметање норми кроз Уставни суд покушава да редукује систем одлучивања који је договорен и који је једина заштита конститутивног српског народа који на тај начин има могућност да утиче на доношење одлука у Парламенту БиХ.

Ентитетско гласање једина је заштита РС и српског народа и као такво треба да остане, упркос Тихићевим прљавим играма.

На представницима РС је да истрају на његовој заштити, а на нама да се надамо да Тихићеве сулуде идеје неће бити остварене. A ако у БиХ има правде и закона, Тихићеви захтјеви неће бити уважени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана