Тихићева игра

Свјетлана Тадић
Тихићева игра

Представници Бошњака у институцијама РС и БиХ константно настоје да блокирају функционисање Републике Српске, оспоравајући њене законе и друга акта, као и изабране представнике и жалећи се на све и свашта.

Само су у протеклих неколико дана покренули више иницијатива, којима покушавају да оспоре конституисање Вијећа народа РС, именовање премијера РС, а засметао им је чак и Пословник о раду Уставног суда РС.

Најновији случај покушаја блокирања РС, који је дефинитивно прешао све границе, дошао је, ни мање ни више, него од лидера СДA Сулејмана Тихића.

Тихић је у петак на интернет страници своје СДA објелоданио да је Уставном суду БиХ поднио захтјев за оцјену уставности Закона о извршењу буџета РС и Одлуке о усвајању буџета РС за ову годину.

Тихић је ето пожелио да, ако већ не функционише ФБиХ (у којој, ако неко не зна, буџет није ни на видику), нека не функционише и РС. Па је основ за то нашао и у Закону о систему индиректног опорезивања БиХ, те у Закону о фискалном савјету БиХ. Каже Тихић да је дјеловање РС, односно усвајање буџета РС, против Устава БиХ, а да понашање Владе и НСРС недвосмислено указује на намјеру да се дестабилизује финансијска и макроекономска стабилност БиХ.

Како то буџет Републике Српске дестабилизује БиХ, Тихић није умио да објасни.

Иако доношење ентитетског буџета нема ама баш никакве везе са Уставом БиХ, а још мање са Сулејманом Тихићем, што, мало је рећи, сви знају, Тихић је ето одлучио да се ипак консултује и са Уставним судом БиХ. A све не би ли се како десило да РС, која је свој посао обавила на вријеме, финансијски блокирала.

Српску и њене представнике никада није интересовало да ураде нешто да би блокирали ФБиХ, изазвали њен свеопшти колапс, политички, а и финансијски, а камоли да су урадили оно што се ради РС. Не занима их ФБиХ, па немају ништа против да то осјећање буде обострано.

Само то треба још да схвате и они који се узалудно надају да ће успорити Српску. Нису успјели раније, па неће ни сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана