Тихићев састанак

Жељка Башић
Тихићев састанак

Aко је судити по досадашњим најавама, на састанак који је за четвртак, 12. новембар, у Сарајеву сазвао предсједник СДA Сулејман Тихић неће доћи већина лидера.

Свој недолазак потврдиле су никад задовољне СБиХ и СДП (који нити сазивају састанке, нити иду тамо гдје их неко позове), док су у ХДЗ-у БиХ и ПДП-у још неодлучни.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић и, једини који се увијек одазива домаћим иницијативама, лидер СНСД-а Милорад Додик потврдили су свој долазак.

Сваки састанак који организују лидери из БиХ, па и Сулејман Тихић, и чији је циљ да се разговара о проналаску рјешења проблема и путу БиХ у ЕУ и NATO, наравно, добродошао је, али питање које не смије овога пута да се изостави је: Шта се крије иза тога?

Јер састанак на прву ствара утисак да је Тихић попустио у свом упорном залагању да се "вруће теме" у БиХ рјешавају искључиво на иницијативу и асистенцију странаца, али према ономе што је до сада он радио и говорио тешко да је он попустио.

Тај ће састанак, ипак, бити добро покриће Тихићу који ће тако показати да је он заиста за сваку варијанту па и ону да домаћи политичари разговарају на сопствену иницијативу, мада такво расположење није показао када је иницијатор састанка био Додик.

С обзиром на то да се још не зна о чему би се на том састанку разговарало и шта ће конкретно бити понуђено, најизвјесније је да се ради о још једној "бутмирској епизоди".

Aко на Тихићевом састанку не буде искрене воље да се разговара на основу изворног Дејтонског споразума који је спона сва три народа и ако СДA, као и до сада, буде потезала питање ентитетског гласања и друга питања која не одговарају ниједној другој страни, онда је јасно да ће иницијативе за разговоре попут Тихићеве, послужити у дневно политичке сврхе, а никако као основ за вођење државе у Европску унију.

Ипак, и четвртак ће ускоро доћи и проћи, па ће ствари свима бити много јасније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана