Тихић и Пруд

Горан Маунага
Тихић и Пруд

Предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић наставио је са политиком да до поднева мисли једно, а од поднева друго.

Звучи и сувише познато да би било изненађујуће.

Дакле, већ виђено.

Aли, откуд одједном та промјена послије успјешних разговора и закључака "прудске тројке"?

У СДA су били страначки избори, а послије тога одржана је сједница Управног одбора Савјета за примјену мира (PIC).

Тихић је, уз директну подршку потпредсједника СAД Џозефа Бајдена, изабран за новог-старог лидера СДA, а онда се пред сједницу УО PIC-а повукао из "прудске тројке".

Даљи разговори и напредак у БиХ су, дакле, запели, па је и то био разлог да политички директори и амбасадори држава чланица PIC-а закључе да нису створени услови за трансформацију и затварање Канцеларије високог представника у БиХ.

Тихић је, дакле, одиграо своју улогу у томе, али је, видимо, сада разочаран због тога што та улога није била јача, односно што УО PIC-а није конкретно и жестоко казнио премијера Републике Српске Милорада Додика.

Па није се ваљда Тихић повлачио из разговора "прудске тројке" само зато да би у Коминикеу PIC-а била констатована једино потреба за останком OHR-а овдје? A гдје су "мјере против Додика због његове неподношљиве реторике"?

Зато се Тихић осјећа дијелом изневјерен. Он из чистог револта поручује да "више није спреман на нови састанак тројке јер је у атмосфери коју ствара Додик тешко водити разговоре".

Aли, тај његов револт ће да прође исто онако како га је "прошла и жеља" за разговорима у склопу "прудске тројке". На брзину и по наруџби.

Па ће Тихић, највјероватније још у току сљедеће седмице, опет да се предомисли.

И то не само у смислу разговора у проширеном саставу, како најављује, него ће баш да се врати "прудској тројци", односно наставку започетих разговора са Додиком и предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана