Тезгароши

Горан Маунага

Шта се може очекивати од изузетно сиромашне државе у којој судије, тужиоци и стручни сарадници правосудних институција крше Закон о Високом судском и тужилачком савјету и, што је још поразније, све то највјероватније уз сагласност тог истог ВСТС-а?

Међу њима има чак и оних који именовањем у правосудне институције нису ни прекидали радни однос на факултетима, што значи да није ријеч само о "тезгарошима", него о онима који су формално-правно запослени на два радна мјеста.

То је, заиста, преседан, поготово што је ријеч о људима најупућенијим у сва права и законе, па се сада може очекивати и од њих, али и од ВСТС-а, да објасне зашто су кршили закон и какве им санкције сљедују. Да кажу зашто су злоупотријебили Закон о ВСТС-у, који је прописао да, само изузетно, судија или тужилац могу бити укључени у академске, наставне или сличне активности у сврху едуковања јавности. И зашто су тај изузетак претворили у правило.

Неспорно је да је приликом давања сагласности за рад на факултетима у ранијем периоду, што траје годинама, у ВСТС-у било намјештаљки и преплитања разних интереса, што се види и из чињенице да у Врховном суду РС има чак шест предавача, док у Врховном суду Федерације нема ниједан.

Радећи тако, истовремено у судовима, тужилаштвима и на факултетима, појединци су поред дуплих зарада, које су за овдашње услове изузетно високе, између осталог на факултетима стекли и звања, стичући на тај начин приоритет да једног дана пређу да раде у те институције, ако буде било потребе.

Зато нико више не треба да се чуди зашто у БиХ постоји чак 25 правних факултета и зашто је већ дуго актуелна хиперпродукција тог кадра. Али треба да је чудно то што је, и поред тих чињеница, судијама и тужиоцима уопште дозвољено да предају на тим факултетима, иако тако узимају посао и хљеб онима који су школовани за то.

За сваку похвалу је то што се неко у ВСТС-у ипак сјетио да коначно покрене то питање, чије рјешење очекујемо ускоро. А то рјешење треба, наравно, да буде у складу са Законом о ВСТС-у и да важи за све подједнако. Само тако биће избјегнуто досадашње фаворизовање појединаца, јер су сагласности ВСТС-а даване зависно од случаја до случаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана