Тешањско буре барута

Жељка Домазет

Да се у БиХ и послије скоро двије деценије од рата неки дебело играју ватром и звецкају оружјем најдиректније потврђују оружје и муниција који су пронађени на различитим локацијама у Тешњу и то само у неколико мјесеци размака.

Да је ријеч о озбиљној ствари, која би у свакој нормалној земљи све дигла на ноге, потврђују и подаци о количинама и врстама оружја, те страху који влада међу становништвом. Тешањско буре барута о чијим количинама се још нагађа, показује само колико и данас ова земља ни у ком погледу није стабилна и колико је повјерење у њој само пуки сан за наивне.

Податак да је најновија муниција превезена са једне на другу локацију само да би се заварао траг чуварима закона, и истресена на подручје гдје је терен миниран, не значи ништа друго до да су га тамо одвезли они који врло добро знају гдје су мине посијане и да би се тим истим полицајцима и инспекторима SIPA скренула пажња са још већих количина, других локација и работа које се у овој општини годинама дешавају. Није искључено, познавајући манире тешањских ратних моћника, који и те како знају гдје су оружје и муниција похрањени, да су управо у вријеме док су се сакупљале гранате по минираним падинама тешањског беспућа кретали камиони за шверц и одлазили на договорене руте и слали на договорена одредишта. Не чуде због тога ни подаци до којих долазе безбједносне службе цијелог свијета које говоре да се оружје из БиХ налази и открива на свјетским ратиштима.

Народ Тешња, очигледно престрављен од свега што му се дешава, у покушајима да заборави грмљавину граната, ни данас не смије да говори отворено и гласно, јер добро зна да су у те работе упетљани они који су у рату ведрили и облачили Тешњом, да је стање и данас тако да је Тешањ буре барута, да сакривеног оружја и муниције има на стотине тона и да је само пука срећа да се нису десиле трагедије невиђених размјера. Тврде да се тако бахато и осионо понашају тешањски моћници да је само питање дана када ће ово буре барута експлодирати.

Не буду ли се институције ове земље пробудиле из дубоког сна и реаговале на начин како се то ради у свакој нормалној земљи, онда ће их сасвим сигурно пробудити експлозије које неће бирати кривце ни праведнике, и ову алогичну земљу угурати у кратер из кога ће се тешко извући.

Не буде ли коначно стављена тачка на сваку нелегалност и криминал и пресјечена спрега правосуђа и тешањских ратних моћника, овом земљом ће завладати безакоње сваке врсте. Тада ће, очигледно је, за све бити прекасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана