Тероризам

Горан Маунага
Тероризам

У рангу са најважнијом вијешћу протеклих дана, оном да су терористи напали Aмбасаду СAД у Сарајеву, у федералним и понеким западним медијима била је и она да је терориста који је пуцао на амбасаду и ранио једног припадника обезбјеђења - држављанин Републике Србије.

Исто онолико колико је невјероватна, запрепашћујућа чињеница да је вехабија Мевлид Јашаревић, наоружан једним калашњиковом и двије бомбе, могао чак пола часа да под својом контролом држи скоро сами центар Сарајева, односно повелик простор испред саме Aмбасаде СAД, исто толико је мизеран и жалостан покушај тих медија да за тај терористички напад, малтене, оптуже Србију. Јер, ето, то је њихов држављанин.

Ситуација је забрињавајућа јер се ради о медијима који су подржавали долазак и ратовање муџахедина у БиХ, о медијима чији су спонзори деведесетих година прошлог вијека и довели радикалне исламисте у БиХ. Ти исти медији, као и политичари ових дана, баш пред напад терористе Јашаревића, спомињали су и призивали "физичке сукобе и рат" покушавајући за то оптужити политички врх Републике Српске. Исти ти политичари и медији су и терористички напад на полицијску станицу у Бугојну, инциденте у Горњој Маочи (с којом је Јашаревић и те како повезан) као и напад изведен прије коју годину у тржном центру "Фис" у Витезу покушавали да минимизирају називајући их нападима појединаца који се свуда догађају. Такви ставови медија и званичника, поготово министра безбједности Садика Aхметовића који је тврдио да "у БиХ нема ни вехабија ни терориста", усмјерени су директно против државе БиХ. Јер ради се о најопаснијем проблему баш у држави БиХ, која, то је очигледно, терористима више није само логистика, него и мета. Сад када су напади почели, можемо да очекујемо ескалацију. A то, тврде упућени, значи да ће се у БиХ кренути наприје са мањим, а онда са све већим нападима. То ће се, наравно, затим проширити на регион.  

БиХ као држава не може бити одржива све док су терористи и вехабије инфилтрирани у њене институције власти и у полицију и све док за рјешавање тог горућег проблема у БиХ не постоје политичка воља и одлука. A да не постоје, видјело се кад ни послије алармантног извјештаја о 3.000 терориста у БиХ који су у сваком моменту спремни за напад није било никаквих реакција представника бошњачких политичких партија. Јер међу тих 3.000 налазило се и име Мевлид Јашаревић.

Минимизирање проблема и садашњи бесмислени покушај скретања пажње на Србију, донијеће БиХ још веће зло. Јер, ко зна какав ће бити сљедећи напад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана