Тероризам

Жељка Домазет

О благонаклоности правосудних институција БиХ према терористима и тероризму најочитије говоре пресуде за ова најтежа кривична дјела донесене у Суду БиХ.

Од почетка формирања Тужилаштва и Суда БиХ па до данашњих дана, казне изречене за тероризам углавном су биле испод десет година затвора. Да иронија буде већа и тако ниске казне је Апелациони суд смањивао на пола, чиме је на најдиректнији начин свима онима који су задојени радикализмом слата порука да бити терориста у БиХ и није није гријех и да се такви гријеси у овој земљи адекватно не кажњавају и не представљају баш превелику пошаст.

Чак су и казне у случајевима око којих се дизала велика медијска и свака друга галама, попут напада на амбасаду највеће силе свијета или онај у Бугојну гдје су страдали недужни људи, такође пред Апелационим вијећем смањиване или су одобравана поновна суђења, чиме су случајеви довођени до апсурда.

Због таквог понашања ова земља и њене правосудне институције слале су лошу слику у свијет, а терористима и њиховим помагачима давале додатни импулс.

Испало је тако да у БиХ терористи нису никаква необична сорта. Па су организовање кампова за обуке будућих џихадиста, добра увезаност радикалиста и терориста из БиХ са другим базама у свијету, пропагирање џихада код нас третирани само као успутна појава од које никога неће забољети глава, па чак и као право на слободу говора и вјероисповијест.

Веома често смо у досадашњој пракси Тужилаштва и Суда БиХ били свједоци великих акција хапшења терориста и њихових помагача који су у Суду БиХ били симболично кажњавани, ослобађани или су процеси против њих обустављани. Касније су такви ликови завршавали по сиријским или ирачким ратиштима гдје су убијали па и сами гинули, или су на другим дестинацијама по другим државама чинили најмонструознија убиства недужних цивила.

Због чињенице да БиХ благонаклоно гледа на терористе и тероризам, ни доношење Закона о забрани одласка на страна ратишта, није јој помогло да се на адекватан начин одупре овој пошасти са којом се суочава и на најозбиљнији начин бори цијели цивилизовани свијет. Буду ли ова земља и њене правосудне институције наставили стару праксу некажњавања и пуштања на слободу терориста и њихових сљедбеника и сама ће постати темпирана бомба. Залуд ће јој бити све реформе и настојања да се придружи цивилизованом свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана