Тероризам

Горан Маунага

Похвално је то што је Тужилаштво БиХ у својој информацији посланицима и делегатима Парламента о терористичким активностима у БиХ изнијело чињенице о томе да држављани БиХ одлазе на ратиште у Сирију и да је, послије њиховог повратка, БиХ још суочена с могућим терористичким нападима.

Похвално је, јер знајући досадашњи начин рада Тужилаштва, могло се очекивати да тај проблем у извјештају буде минимизиран. Или, чак, да Тужилаштво информацију о томе уопште не упути у Парламент.

Похвално је то што је указано на проблем, што су дати подаци, али је за сваку критику то што се тај проблем не рјешава и што је огољена истина да Тужилаштво на том питању није урадило скоро ништа.

За сваку критику је и то што правосудно-тужилачка институција тог ранга, у тој информацији и о једној за БиХ животно важној теми, не даје, осим статистичких и таксативних података, никакве конкретне информације из којих би се видјело како би се овом проблему, који је све већи, стало у крај, ни какви су планови за његово рјешавање.

Недавно се и Савјет безбједности Уједињених нација бавио БиХ. Њихова статистика каже да БиХ с Авганистаном дијели друго мјесто на свијету по броју подружница "Ал-Каиде" које постоје у тим земљама, што је језиво сазнање.

Знајући ту чињеницу, презентовану од најрелевантније свјетске куће, Тужилаштво је хитно морало да предузме низ мјера како би заштитило ову државу и њене становнике.

Тужилаштво се правда тиме да се чекају измјене закона које се односе на одлазак држављана БиХ на страна ратишта да би могле да се отворе истраге.

Ако занемаримо нерад Тужилаштва у том сегменту, иако могућност за дјеловање постоји и без тих законских измјена, онда нека у тој институцији кажу шта су урадили по питању дјеловања пет "Ал-Каидиних" подружница наведених на листи УН?

Јер, да проблем у БиХ постоји - постоји. А статистике и констатације сасвим га сигурно неће ријешити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана