Тероризам вреба

Жељка Домазет

Тероризам је горући глобални проблем па су све нормалне земље свијета свој безбједносни сектор усмјериле на борбу и сузбијање ове пошасти.

Све земље настоје да свој безбједносни сектор из године у годину јачају, да својим становницима омогуће да буду безбједни, а ова земља, као ријетке у свијету, са епитета средње ризичних земаља, који је носила прошле године, ове добија епитет безбједносно високоризичне земље.

Јер БиХ и даље служи као расадник бораца Исламске државе, који ратују по Сирији и Ираку, без обзира на то што је донијела закон према којем се кажњава одлазак на страна ратишта.

Скок БиХ са средње ризичне до високоризичне земље, када је о терористичким нападима ријеч и то за само годину, изненађење је само за неупућене, јер је такође чињеница да држављани ове земље који ратују на ратиштима за Исламску државу врло лако склапају споразуме са правосудним институцијама и умјесто вишегодишње казне добијају минорне и након тога и у земљи и ван ње настављају са својим послом.

С друге стране, већ годинама у БиХ постоје и подручја у којима не важе закони ове земље, десетине параџемата, као и подручја у која званичне безбједносне агенције нити улазе нити их контролишу, а на све то се намјерно или из страха ћути.

Први безбједњак РС, министар унутрашњих послова Драган Лукач и званичници Српске већ одавно упозоравају на опасност од радикализма у овој земљи и не чекајући да се други пробуде опремају и обучавају специјалце и полицајце да могу адекватно одговорити овим изазовима. Некима у земљи, а и ван ње, засметало је што се специјалци и полиција Српске обучавају и опремају, како на истоку тако и на западу, па су покушали да ограниче ове намјере људи који су одавно препознали опасност од тероризма и радикализма. На срећу, то им није пошло за руком.

Не буде ли ова земља отворила очи, када је ријеч о безбједносним ризицима и зауставила тренд раста ризика од тероризма, није искључено да ће та област постати једино у чему ће напредовати.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана