Тероризам у БиХ

Ведрана Кулага Симић

Од напада у Зворнику је прошао мјесец, многе су ствари у вези с њим расвијетљене, званични извјештаји завршени, а појединци и даље не желе да тај напад носи и званично назив терористички. Неоправдано.

Институције БиХ и они у њима морају да прихвате, па чак и ако је некима то тешко, да се тог 27. априла у Зворнику десио терористички напад на полицијску станицу у коме је један полицајац убијен, а двојица рањена.

И Тужилаштво БиХ је казало да је тај напад терористички, па зашто онда појединци, међу којима је очигледно и посланик СДА Шемсудин Мехмедовић то не могу да прихвате? Он је оцијенио да се тероризам не може везати за један случај те да је "Тужилаштво пало на испиту јер се није смјело десити да Нердин Ибрић буде препуштен сам себи". Додао је и то да се "није смјело десити да свакодневно гледа починиоца убиства свог оца", бранећи починиоца терористичког напада тиме да му је у рату убијен отац.

Шта сад то треба значи? Да сва дјеца ове земље, која су у рату нажалост, остала без очева треба да узму пушке и пиштоље у руке и крену сами да истјерују правду?

Бол и туга су оправдани и ништа не може да надокнади њихов губитак. Међутим, Ибрићев пут не смије да буде излаз ни за кога више.

Податак да се у БиХ креће око 3.000 терориста мора да буде аларм за све, а никако успаванка или мање битна до небитна ствар. Посланици из РС у Парламенту БиХ су на посљедњој сједници изнијели јединствени став у коме су јасно поручили да институције БиХ морају да напад у Зворнику окарактеришу као терористички јер за њега нема другог објашњења ни назива.

Сваки супротан став не може да буде прихваћен јер би могао да подстакне друге да крену стазама Нердина Ибрића.

Недаћама са почетка деведесетих треба да се баве надлежни у судовима и тужилаштвима, а ови који сада воде ову земљу не треба да потпирују страсти које још нису смирене. То не води у добром правцу, окреће леђа будућности и враћа у прошлост. 

А све надлежне институције и сви политичари у овој земљи, без обзира на националност и партијску књижицу, морају да дају свој максимум да се Зворник не понови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана