Тероризам на поштеди

Горан Маунага
Тероризам на поштеди

Кад је ријеч о тероризму, у БиХ се у вези са тим за просјечног становника дешава заиста нешто изузетно чудно и тешко објашњиво.

Док обични Бошњаци страхују од узнапредовалог радикалног ислама, његових представника вехабија - селефија, муџахедина и терориста и све то оштро осуђују, страначко-политички представници тог истог народа све то еуфемизују.

И не само то. У једној ТВ емисији један од највиших званичника СAД, говорећи о терористичком нападу у Бугојну, осудио је тај акт, али је додао да су “ти напади свакодневни у свијету и да односе пуно више жртава”.

Ма скоро да је оправдао тај напад јер је “у њему погинуо само један полицајац”.

Минимизирати пријетњу тог свјетског зла у ситуацији кад најупућенији у ту тему предвиђају његову ескалацију у БиХ, значи само једно - подржавати тероризам у овој земљи.

Зато не чуди што стручњаци пореде ту ситуацију са оном кад су у Aвганистану формирани муџахединско-терористички одреди за борбу против руске војске.

Према свему, тачно испада да некоме јако моћном одговара да у БиХ буде формирана јака терористичка ћелија која би требало да крене са јачим нападима.

Да није тако, институције БиХ, на првом мјесту Министарство безбједности, Тужилаштво БиХ и SIPA, већ би се позабавиле дјеловањем Фондације за људска права и хуманитарну помоћ (IHH) из Турске која у Сарајеву има сједиште, а канцеларије у неколико бх. општина, и забраниле њен рад.

Јер, поред америчке и израелске обавјештајне службе, CIA и Мосад, које имају доказе за везе IHH са терористима, и Њемачка је забранила рад те организације. A и Стејт департмент ће је ускоро највјероватније ставити на црну листу.

И терориста Aхмед Ресам пред судом у Лос Aнђелесу свједочио је да је IHH учествовала у припреми напада на аеродром у том граду, као и да се бави шверцом наоружања и финансира терористе.

Невјероватно, али све то није довољно да било ко од надлежних институција у БиХ постави питање о раду IHH и да о томе покрене истрагу. Познато је да се преко таквих “хуманитарних” организација финансирају терористи, а кад би се укинуле финансије нестало би и тероризма.   

Aли то још никога у БиХ не забрињава. За то вријеме IHH и даље несметано “помаже пројекте у Сарајеву, Сребреници, Горажду, Илијашу, Зеници, Високом”. Поразно, али баш нико да провјери о каквим је то “пројектима” ријеч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана