Тероризам и визе

Свјетлана Тадић
Тероризам и визе

Бити или не бити. Један дан овако, други онако. Сваки дан једно те исто питање, да ли ћемо стварно једног дана путовати Европом без виза? Сваки други дан други одговор, те "хоћемо како нећемо", а онда "каква Европа, па зна се да нећемо".

Најновија дешавања говоре у прилог томе да је ипак велика могућност да ускоро не путујемо без виза. Зашто? Па због Федерације БиХ, која је, као и небројено пута до сада, уништила све напоре и рад Републике Српске због својих проблема, које не може или неће да ријеши.

A како? Е, па Француска због "нечега" опструише напоре да нас Европа свесрдно прихвати. То "нешто" што Француска не жели у близини својих граница, а камоли на својој територији, зове се "могућност за терористички напад".

И опет су жртва свега тога Република Српска и њени становници, који су у пакету са ФБиХ "обиљежени" као потенцијална пријетња. Јер поменута могућност и те како долази са територије Федерације БиХ, али не и из РС, то је чињеница. Кажу европски парламентарци БиХ је испунила све услове, а онда шапућу да је "БиХ такође легло радикалних исламиста, оличених у виду вехабија". БиХ кажу, а не Федерација БиХ.

За све је, кажу упућени у европске интеграције, крив терористички акт у Бугојну. Иако се много прије знало за повезаност ФБиХ за исламистичким организацијама, послије "случаја Бугојно" све је постало озбиљније. A како и не би када је бомба у Бугојну пукла истом јачином као и оне у Мадриду и Паризу. Како онда да се не запитају европски парламентарци, и то они који долазе из најјачих чланица ЕУ као што је Француска, ко им то може све доћи у посјету.

Како било да било, Француска је за глас о укидању виза затражила додатне "безбједносне гаранције" од БиХ. Не прецизирајући шта то тачно значи, Француска је потврдила да њима то и није толико важно већ да само желе да одуговлаче процес доношења коначне одлуке за либерализацију визног режима за бх. становнике, па тако и за становнике РС.

Сигурно је и да је Француска истрајна у својим намјерама у борби против тероризма и исламистичких покрета.

A Српска ће, ако се нешто не промијени, опет да сноси посљедице неспособности надлежних у Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана