Тероризам и БиХ

Жељка Домазет

Терористички напад у Паризу уздрмао је не само Француску, него и цијели свијет који не само да саосјећа, већ и предузима мјере да би се овој новој највећој пошасти свијета стало на пут и сузбили сви они који тероришу недужан свијет на цијелој земаљској кугли.

БиХ, која је специфична по свему па и по одговорима на тероризам, дан након терористичког напада у Граду свјетлости сазвала је сједницу Ударне групе да би дала задатке свим безбједносним агенцијама и институцијама да адекватно реагују и провјере шта се то дешава у овој земљи, да ли има оних који су повезани са терористима, како у Паризу, тако и другдје, да ли има портала и друштвених мрежа које величају потезе терориста и цијели низ задатака.

И Француска је одмах затражила од безбједносних структура у овој земљи да изврши одређене провјере, како странаца, тако и држављана БиХ који би могли имати било какву везу са терористичким нападом.

Безбједњаци тврде да су све провјере експресно обављене како је Интерпол тражио и да међу домаћим и страним становништвом нема људи који су повезани са терористичким нападом у Паризу.

Констатовано је овом приликом и да портал "Вијести умета", који велича Исламску државу, тероризам и бомбашке нападе терориста и најављује и нападе у БиХ, као и други слични портали и форуми на друштвеним мрежама, треба да буде угашен, но БиХ не би била оваква каква јесте да није онога "али". Портал "Вијести умета" и даље шири мржњу и велича тероризам, са њега се шаљу пријетње да ће овом земљом тећи крв, али осим најава да ће бити предузете мјере за сада нема адекватног рјешења.

Отворио је овај напад у Паризу наново и питање људи из БиХ који су ишли у Сирију да се боре на страни Исламске државе и потом се овамо вратили несметано. Подсјетио је овај напад и на то да БиХ има гомилу неријешених проблема када је тероризам у питању.

Да ли ће БиХ и даље спавати док се цијели свијет дигао на ноге?

Нажалост, то не би било ништа необично за ову земљу, јер је у више наврата преспавала и терористичке нападе на сопственом тлу. Ипак, сада је вријеме да се пробуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана