Терористичка тужба

Горан Маунага

Без сваке сумње преседан у свјетском правосуђу, у судским предметима тероризма, биће, ако буде остварена, намјера присталица терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику, радикалних исламиста који то недјело и терористу Нердина Ибрића оправдавају, да против полиције и Републике Српске поднесу тужбу.

И то тужбу због смрти Ибрића који је убијен у размјени ватре са полицијом и то након што је  убио полицајца Драгана Ђурића и још двојицу ранио.

Аргументи за то су им измишљене тврдње да Ибрић није имао никакву намјеру да нападне Полицијску станицу, да га је полицајац Ђурић први напао и почео да вријеђа, а да је Ибрић, који је знао да му је Ђурић током рата у БиХ наводно убио оца, реаговао и у афекту и самоодбрани убио Ђурића и ранио још двојицу полицајаца. Пушку је, навешће, имао случајно у ауту јер се бави ловом.

Мада све звучи скоро невјероватно, несумњиво је да подносиоци тужбе имају разлога да повјерују у властите лажи и у, чак, могућност да на крају и буде донесена пресуда против Српске. Јер, вјерују, ако су до сада, у посљедњих 25 година пролазиле и у свијету биле подржаване невјероватне лажи о Србима као лошим момцима, зашто не би прошла и још једна од сличних.

Поготово ако се ради о Сребреници на коју је свијет посебно осјетљив, и гдје је погинуо Ибрићев отац а Ђурић стављен на неки списак за који исламисти тврде да је списак сребреничких злочинаца.

Али оно што је преседан у свијету, у БиХ је свакодневица, правило. Зато, реално, подношење тужбе биће само конкретна реализација подршке коју су том терористичком нападу јавно дали поједини представници бошњачког народа, званичници, политичари и, чак, "обичан" свијет.

Својеврсна најава за такву тужбу била је и јавна подршка Ибрићу и његовом терористичком нападу, а само неки од оних који су је пружили су предсједник Бошњачког покрета за равноправност Сејфудин Токић, Власеничани Мехмед Куљанчић, Ирфан Мушкић, Мирсад Балтић, док су на своје "Фејсбук" профиле поједини Бошњаци у РС почели масовно да постављају фотографије с наоружањем.

Не изненађује ни то што ће тужба бити поднесена захваљујући Бошњачкој националној фондацији. Јер шта очекивати од оних који организују расправе на тему "како укинути Републику Српску".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана