Терористи

Горан Маунага

Више није ново и није вијест да се БиХ већ одавно налази у свјетском врху по везама с тероризмом, да у односу на број становника од свих држава има највише бораца, џихадиста у Исламској држави, да се име БиХ спомиње у скоро сваком терористичком акту извршеном било гдје у свијету.

Али је вијест да ти сарадници "Ал-Каиде", терористи који се налазе на црним листама Савјета безбједности УН и Стејт департмента, без обзира на то, враћају и оперишу по БиХ, апсолутно без икаквих санкција.

За сада је, званично, седам таквих, али шта је са истим бројем забрањених "Ал-Каидиних" исламистичких "хуманитарних" организација, које и даље раде несметано и у којима дјелује непознат број чланова?

Ниједна служба у БиХ више не може, све и да хоће, тачно да утврди колико је њих и у којој мјери повезано с тероризмом, ни како то да држављанства БиХ нису одузета свима које су УН или Савјет безбједности означили као сараднике "Ал-Каиде".

А посебна је тема то што дијелови тих безбједносних агенција блокирају предузимање неопходних мјера.

Иако су многи повезани са врбовањем, финансирањем и слањем ратника у Сирију и Ирак и иако је Парламент БиХ усвојио допуне Кривичног закона којим се санкционише формирање и придруживање страним војним, паравојним или параполицијским формацијама, до данас није учињено ништа.

Али шта се може очекивати на том пољу када се у БиХ чак и на функцијама налазе они које су УН означиле као сараднике "Ал-Каиде". Један од њих је и Албанац Сафет Дургути, високи функционер Исламске заједнице и директор Исламског института у Травнику, који се годинама налази на листи Савјета безбједности због, доказано, веза с "Ал-Каидом".

Хрватска га због тога прошле године није пустила преко своје границе, али онај који је терориста за цијели свијет, за саму БиХ није, па Дургути у њој ужива још већи углед међу истомишљеницима откад је на црној листи.

Сигурно је једно: ситуација са терористима у БиХ сваким даном ће се нажалост погоршавати, јер се ова држава, једноставно, показала као изузетно погодно тло за њих, од географске локације до подршке овдашње власти, али и дијела међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана