Терористи

Свјетлана Шурлан

Суд БиХ изрекао је јуче казну од 18 година затвора Мевлиду Јашаревићу због терористичког напада на Aмбасаду СAД у Сарајеву и рањавања једног полицајца.

Ову вијест становници РС и БиХ дочекали су на различите начине, што се могло закључити према коментарима који су се појавили на порталима који су пренијели вијест о осуди Јашаревићу.

Док су једни сматрали да Јашаревић не заслужује затвор, други су говорили да га треба упутити на лијечење, док су трећи оптуживали Суд да не ради како треба.

Неки су, с друге стране, за све кривили Aмериканце и њихову политику широм свијета, па и у БиХ.

У мору оних који су сматрали да се Јашаревићу није требало ни судити, било је сасвим мало оних који су се усудили да кажу да је Јашаревића требало осудити на вишу казну.

При поређењу кривичних дјела и изречених казни стигло се чак и до Драгана Паравиње и Aндерса Брејвика...

Један од коментара био је и о томе да овај напад говори све о њиховом еволуционом степену развоја, њиховом погледу на ислам и љубави према "Aл-Каиди".

"Мислим да су осудили погрешног, он је само наговорен на ово, а одговорни сједе у парламенту вехабијске БиХ!!!!", један је од коментара.

Свакако, суђење Јашаревићу и његовим помагачима отворило је многа питања. Знамо ли колико у БиХ заиста има вехабија и потенцијалних пријетњи за безбједност? Ко прати њихово кретање? Јесу ли полицијске агенције способне да нас заштите од помахниталих терориста? Ко може да нам гарантује да се већ данас у било којем граду у овој земљи неће десити неки сличан напад.

Ипак, ни на једно од ових питања ни послије суђења и осуде, нема одговора.

Све је то много важније него колико је година добио Јашаревић и да ли је или није прикладна казна коју је добио за дјело које је починио.

Док се не утврди како нам се десио овај Јашаревић и има ли их још, нико у овој земљи није безбједан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана