Терористи хуманитарци

Драгана Орловић

Готово да нема државе у свијету која није била жртва разних терористичких аката, због чега тероризам представља горући глобални проблем против којег се бори цијела планета.

Сви добро знамо шта се десило 11. септембра 2001. године у Америци.

Сви се сјећамо 2011. године и Норвежанина Андерса Брејвика који је хладнокрвно побио 77 људи у Ослу и на острву Утоја.

Сви памтимо Зворник и 2015. годину, када је нападнута полицијска станица. Ту су и Лондон, Париз, као и многи други градови и терористички напади широм Европе и свијета.

Наравно, број жртава у поменутим случајевима није био исти - али била је иста пошаст. Од које су страдали недужни.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у овој години планирају да посебно истражују активности појединих предузећа, хуманитарних организација, удружења и других правних субјеката за које постоји сумња да се могу довести у везу са финансирањем терористичких активности.

Људи који разним хуманитарним пројектима заправо прикривају своје право лице, циљеве и активности, наћи ће се под истрагом. И то управо због тероризма.

Биће праћене све активности појединаца, група, организација и институција које се баве подстицањем, финансирањем, планирањем или помагањем тероризма на било који други начин. Интензивно ће, како планирају у СИПА, бити истражени и финансијски токови и трансакције путем којих се пружа материјална, као и било која друга подршка терористичким организацијама.

Међутим, успјех борбе против тероризма зависи и од сарадње држава, односно безбједносних структура, полиција, безбједносних служби, а чињеница је и да велику улогу могу имати и медији. 

У вези с овим питањем они се често помињу као “везивно ткиво” сензације и панике, јер су терористички напади неријетко пажљиво осмишљени како би привукли управо њихову пажњу.

Због тога је потребно пажљиво извјештавање о тероризму.

Новинари морају избјећи да се уплету у вртлог радикалног наратива како не би постали “њихова муниција”, а истовремено морају наставити да обављају изузетно важну улогу извјештавања и информисања јавности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана