Терориста

Горан Маунага

Оно од чега смо сви страховали, због начина рада правосуђа БиХ када је ријеч о тероризму, десило се и, по свему судећи, тек ће се дешавати.

Правоснажно осуђени терориста Адем Карамуја који је био на слободи умјесто у затвору, нестао је, побјегао са адресе на којој је пријављен, тако да више нико не зна гдје се он налази и шта сваког тренутка може да учини.

Апсурдност Карамујиног боравка на слободи након пресуде изречене почетком априла појачава и чињеница да је он већ једном био у бијегу од закона, кад се с оружјем у рукама у августу прошле године десетак дана скривао по шумама око Маглаја.

Можемо само да нагађамо шта је то судију у том предмету нагнало да одмах не донесе одлуку о издржавању казне за терористу за којег је утврђено да је члан организоване терористичке групе, да је боравио на ратиштима у Сирији и Ираку, те да има обичај да бјежи и да се наоружан крије од полиције.

Још је горе то да су примијетили да га нема тек када је један од људи који су осуђени с њим ухапшен при покушају да оде у Сирију. Док су се сјетили да треба да га упуте на одслужење казне, он је већ одавно ко зна гдје.

Јасно је, дакле, да су институције БиХ које су носиоци трећег стуба власти, умјесто професионалног обављања свог посла у овом случају направиле такве пропусте да је заиста тешко повјеровати да се ради о случајностима.

Сада још само недостаје да Карамуја почини терористички напад па да слика невјероватних и апсурдних правосудних пропуста буде употпуњена.

Али питање је да ли би и у том случају из Суда БиХ коначно престали да тврде да се ту не ради о њиховим пропустима и да ће, чак и након очигледно почињене велике грешке, и даље наставити по старом.

Ако у Суду и Тужилаштву БиХ наставе да на стварну опасност од терориста гледају као до сада, моћи ћемо само констатовати да се ради о максималном минимализовању те опасности и, једноставно, о заштити терориста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана