Терориста Имамовић

Горан Маунага

Вођа вехабија у БиХ Нусрет Имамовић требало је да се већ одавно нађе на овдашњој "црној листи", много прије него на листи десет специјално означених терориста Стејт департмента због његовог ангажмана у Сирији.

Стејт департмент каже да се ради о једном од највећих свјетских терориста. А тај је терориста донедавно био у БиХ, па је поразно сазнање да тим поводом правосуђе у БиХ ништа није предузело и да су нас на то колико је опасан, званично, морале да упозоре и САД.

А прије Имамовићевог одласка у Сирију, гдје се бори у "Ал-Каидином" огранку, покрету "Ал Нусра", у БиХ је било низ разлога за његово привођење, процесуирање и затворско кажњавање. Али скоро ништа од тога није урађено "захваљујући" Тужилаштву БиХ које, и након што је SIPA о њему поднијела подробан извјештај, није налазило за сходно ни да му се изрекне дужа мјера притвора, а камоли да се тај терориста процесуира.

То што је Имамовић неколико пута хапшен и сумњичен за тешка кривична дјела, а никада није процесуиран, највише говори о томе у каквом је стању правосуђе БиХ које, изгледа, чека да му запад ријеши и такве случајеве.

А разлога за суђење и осуду Имамовића било је заиста много. Сумњичен је за угрожавање територијалне цјеловитости БиХ, за напад на уставни поредак и изазивање расне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости. Чак је повезиван и с нападом на Амбасаду САД у Сарајеву који је извео Мевлид Јашаревић, али Тужилаштво ни ту није видјело његову одговорност.

А чињеница је да је Јашаревић у напад кренуо из вахабијске заједнице у Горњој Маочи коју је основао Имамовић.

Али не, правосуђе БиХ, једноставно, за тако нешто "није имало никаквог интереса". Зато није сигурно да ли ће се такав "интерес" појавити бар онда кад џихад-ратници, повратници из Сирије и Ирака, почну да по БиХ сију своја "стручна знања" донесена са тих ратишта.

Јесте за похвалу акција "Дамаск", коју су спровели припадници SIPA и у којој је ухапшен Хусеин Билал Боснић са још неколико џихадиста, али то је најмање што је могло да се, коначно, учини послије доношења закона о кажњавању ратника који иду на страна ратишта и оних који их ангажују.

Најмање, јер још нема одговора на питање зашто и даље по БиХ слободно шетају стотине бивших припадника одреда "Ел муџахедин", те Боснићеве и Имамовићеве присталице који су високопозиционирани на "Ал-Каидиној" љествици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана