Терет лажних обећања

Бране Радуловић

Кратко је трајала љубав новоформиране скупштинске већине у Прњавору.

Еуфорија изазвана октобарским изборима спласнула је када је требало пронаћи неопходних 15 гласова за већину у локалном парламенту. Да би све имало привид побољшања стања у односу на претходну већину, коју је предводио локални СНСД, из СДС-а су малим странкама обећавали “куле и градове” само да би са својих девет стигли до потребних 15 гласова.

Многе странке су се “упецале” на обећања, па је СДС прикупила велика 22 гласа, остављајући у опозицији само седам одборника СНСД-а. Пукотине које су се у гломазној коалицији покушавале вјешто прикривати, сада су толико уочљиве да је, чини се, само питање дана када ће се већина урушити.

Кризу локалног парламента, каква је неизбјежна, режирала је баш СДС, јер нису очекивали да ће се одборници малих странака “пробудити” и почети да подсјећају на обећања.

Свака од тих странака имала је своје апетите у диоби функција, са роком који је истекао 15. марта. Глас против СДС-а дигао је, што је посебно индикативно, и њихов одборник Бранко Шиканић, који је одржао лекцију својим страначким колегама, предсједнику Скупштине Борку Лукановићу и секретару Војиславки Гатарић, тражећи да “озбиљније раде за плату коју добијају као професионални функционери”.

Наступ Шиканића само је још једна потврда да ни унутар локалног СДС-а није све онако уређено као што то водећи људи странке представљају у званичним наступима.

Може ли се онда очекивати да ће нова власт бити можда боља од претходне? У Прњавору је све мање оних који би могли потврдно одговорити.

Она најважнија питања, као што је снабдијевање града водом и шест села сјеверног дијела општине, гдје су до сада уложени милиони марака, биће и даље само у домету обећања која “не пију воде”. Скупштина ће се, као и онај претходни састав, бавити углавном собом, кадровским комбинацијама, уцјенама и трговином функцијама, а народу како буде. Народ их је изабрао, вјерујући у боље дане, али у Прњавору је на сцени још једна генерација политичара скромног домета.

Требало је само пет мјесеци да њихова (не)способност дође на видјело.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана