Терет дуга

Маријана Миљић Бјеловук

Задуженост становника РС непрестано иде узлазном путањом. Кредите грађани не дижу само за станове или аутомобиле, већ и за куповину основних животних намирница, прославу крсне славе, спремање зимнице, дјеце у школу, па чак и за ситне поправке у кући…

Задужују се и да би покрили постојеће кредите, а из круга задужења готово да немају излаза.

Да је тако, показује и податак да је укупна задуженост становника РС на крају септембра 2017. године у банкарском систему достигла чак 2,912 милијарди марака.

Банкари су ту бројку подијелили са бројем становника РС и на крају дошли до податка да је сваки грађанин дужан 2.489 марака. Та бројка је за мање од годину скочила за 139 марака.

Очигледно је да они свакодневно воде битку са службеницима из банкарског сектора да им одобре кредите, које отплаћују годинама.

На то их ништа друго није приморала него ниска примања, која никако да се помјере са мртве тачке, док с друге стране трошкови живота непрестано расту.

Њихова једина рачуница у глави, о којој размишљају даноноћно, јесте како распоредити сићу од плате за силне рате и остале потрепштине да би преживјели. Са додатним проблемима суочавају се када испадне неки непланирани трошак, а њих је сигурно сваког мјесеца напретек.

Незадовољство становника РС износом плата и борбом у отплати кредита је прешло сваку границу издржљивости, због чега све више њих пакује кофере и у потражи за бољим послом одлази у иностранство. Од проблема неће ни тамо побјећи, али јасно је да ће их бити надалеко мање него у земљи у којој су рођени.

Ништа боља ситуација није ни код институција и предузећа.

Нажалост, све су прилике, ако не буде видљивих помака, да ћемо и почетком идуће године причати и писати о истом проблему.

Очигледно је да ће скала задужености наставити да расте, ако се нешто не промијени. Али, грађани РС тај темпо неће ускоро моћи издржати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана