Теорије завјере о вакцинацији

Анита Јанковић-Речевић

Појава епидемије вируса корона повукла је за собом протеклих мјесеци бројне теорије завјере, а најгора и најпогубнија по свијет би могла бити она о чиповању људи путем вакцине која још није ни пронађена.

 

Наиме, заговорници алтернативне медицине средином априла у јавност су пустили вијест да фондација мултимилијардера Била Гејтса, у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, финансира седам пројеката вакцине против “ковида 19”, међу којима је и наводно уношење нано-чипа у људски организам а све са циљем како би се контролисала људска врста. Та прича убрзо се проширила цијелим свијетом, након чега су многи јавно изнијели да су против обавезне вакцинације а што су с радошћу дочекали антиваксери који су посљедњих година све популарнији и на Балкану.

Такав став чини се да заступа и добар дио грађана Српске  бар ако је судити по анкетном истраживању које је спровела група социолога са Факултета политичких наука у Бањалуци. Према том истраживању које је обухватило 1.148 пунољетних грађана Српске трећина испитаника сматра да је епидемија изазвана вирусом корона обична измишљотина, а 42,4 одсто њих рекло је да не подржава обавезну вакцинацију против “ковида 19”. Ови резултати показују да су неутемељене тврдње о глобалном чиповању људи, као и мишљења јавних личности у великој мјери утицале и на размишљање грађана РС који до сада нису били противници вакцинације, бар ако се узму у обзир статистике о досадашњем обухвату имунизације дјеце.

Противљење вакцинацији, које је апсолутно преурањено будући да вакцина још није пронађена а не зна се ни када ће, свијету би могло нанијети много више штете него што је вирус учинио ове године. Десио се изненада и покосио све планове, а уколико га не сузбијемо ризикујемо да и идуће сезоне поново прођемо кроз епидемију.

Због избјегавања вакцинације претходних година смо свједочили сценаријима који су могли бити избјегнути да смо вјеровали љекарима. Лоша едукација и паметовање квазистручњака да вакцине изазивају аутизам, хендикепираност и многа друга тешка стања, довеле су до општег пада обухвата вакцинације дјеце што је пробудило неке давно успаване болести, па су тако љекари поново били у ситуацију да се боре са епидемијом морбила.

Истина да је свјетска наука остала сувише тиха када је у питању вирус корона, да се ни након шест мјесеци од његове појаве не зна како и гдје је настао и да се глас медицинске струка недовољно чује. Све то људима даје за право да буду сумњичави према обавезној вакцинацији, али људи морају бити свјесни да су вакцине међу најважнијим изумима у свијету јер су управо захваљујући њима искоријењене многе заразне болести и спасени животи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана