Тендери за пасоше

Горан Маунага

Након што ће, како ствари стоје, аутоматски бити суспендован и трећи, јуче закључени јавни оглас за набавку пасошких књижица, због уложене жалбе једне од фирми учесника, БиХ је на самој ивици колапса, односно близу потпуне немогућности издавања пасоша грађанима након 21. марта.

Оно што највише шокира у тој дуготрајној причи није чињеница да ту ништа није расвијетљено чак ни девет мјесеци након хапшења претходног директора IDDEEA, него то што нова гарнитура ни након више од двије године није нашла квалитетно рјешење проблема штампања пасоша, иако је за све и свашта оптуживала оне који су то радили прије њих.

Напротив, нови директор Едим Несими расписао је два тендера и оба су због жалби и пропуста обустављена, исто као и овај трећи који је Несими, након поднесене оставке на ту функцију, дочекао на мјесту савјетника непостојећег директора.

Није тајна да је Несими прије те оставке "из здравствених разлога" сам себе именовао на мјесто савјетника, иако га је његов досадашњи замјеник, а садашњи в.д. директора IDDEEA Радивоје Трбић "извадио" тврдњом да га је он задржао на мјесту савјетника, јер је упућен у претходне тендере па ће, је ли, бити добар правни заступник у суду пошто је компанија "Џемалто" тужбу већ поднијела.

Како ће Несими да се носи са тим стресним послом Трбић није објаснио, иако је министар Адил Османовић за Несимија емпатично рекао да је оставку морао да поднесе због стреса. Све то говори да су, без обзира на то ради ли се о прошлој или садашњој гарнитури, махинације у том послу стално присутне. Проблеми у вези са пасошима БиХ, који трају од ратних деведесетих година, не само да до данас нису ријешени, него су умногостручени.

Па тако након ситуације у којој, рецимо, џихадиста Нусрет Имамовић има два пасоша БиХ на своје име и са различитим подацима и коју још нису ријешиле домаће безбједносне службе, не тражећи ни расписивање потјернице за тим вехабијским вођом, имамо ситуацију да због неодговорности у IDDEEA грађани БиХ остају без пасоша.

Сви упућени тврде да ће се клупко тек одмотати и да ће се сазнати ко је, када је ријеч о тендерима, шта тражио, ко је кога звао… Посла ће, тврде, и те како бити за полицијске и правосудне институције.

Ипак, знајући функционисање БиХ, најодговорнији за те ситуације остаће најнедодирљивији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана