Темпиране бомбе

Жељка Домазет

БиХ на све начине постаје темпирана бомба и расадник терориста, што потврђује и повратак ратника Исламске државе на подручје ове земље. Чињеница је да је БиХ одавно донијела Закон о забрани одласка на страна ратишта и прописала казне за оне који то чине, али по свему судећи овај, као и многи закони у БиХ, донесени су да би се у њему тражиле рупе, а не да би се поштовали.

Непознато је какав ће бити епилог суђења седморици ратника, као што је непозната судбина жена и дјеце који су се вратили прије пар дана војним авионом у Сарајево. Међутим, поучени досадашњим искуством, све ће то остати само на новинарским ступцима, а казне ће бити непримјерене ономе што су чинили, па ће послије неколико година бити пуштени на слободу. Није искључено да ће се све завршити по оној старој “Тресла се гора, родио се миш”.

Ако се имају у виду чињенице да су припадници најрадикалнијег покрета у правосудним институцијама ове земље отворено говорили да не признају законе ове земље, ако у судницама нису устајали приликом уласка судског вијећа, ако је мноштво њих казну отплаћивало новцем и правило којекакве нагодбе са судом, онда је сасвим јасно да ова земља и њене правосудне институције нису свјесне шта се догађа или не желе да се на ваљан начин суоче са овим проблемом.

С друге стране, тужилаштво је готово неспособно да на ваљан начин прикупи све доказе како у БиХ, тако и са ратишта на којима су исиловци боравили. Када се то има у виду, онда је сасвим јасно да ће се и ова изузетно осјетљива категорија опасних ратника данас-сутра слободно појавити на простору ове земље као својеврсне темпиране бомбе.

Ова земља се до сада олако суочавала с овим проблемом и њиме се само овлаш бавила. С процесом дерадикализације и исиловаца и њихових породица, жена и дјеце, у овој земљи нико се озбиљно не хвата у коштац. Као што се, уосталом, нико озбиљно није бавио ни екстремистима који су учествовали у грађанском рату у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана