Темељ боље будућности

Ведрана Кулага Симић

Српска је од јуче богатија за нове километре аутопута који би требало да ојачају везе између њених регија и да покажу да је РС спремна да се и даље гради, развија и задржава становнике унутар својих граница.

На значај ове велике инвестиције указали су јуче и званичници Српске и Србије, који су нагласили да отворена дионица аутопута представља замах привредног развоја овог краја, али и комплетне РС.

Српској су и те како потребна нова радна мјеста, бржи раст привреде, а добра путна комуникација и повезаност унутар ње саме, па и даље према сусједима, јесу добар дио слагалице на путу развоја. Уосталом, аутопутеви требају свим земљама свијета, па ни Српска ту не треба да буде изузетак.

Зато треба наставити и са ширењем мреже путева у РС, али и са улагањем у велике и значајне пројекте. Треба интензивирати разговоре и преговоре са Хрватском да би коначно био саграђен мост на Сави. Велики и веома значајан инфраструктурни пројекат би Српску, преко аутопутева, приближио Европи. Веома је значајно и то што ће у року од мјесец бити завршен мост који спаја Љубовију и Братунац, али и то што је планирана и градња аутопута који ће повезати Кузмин у Србији и Бијељину у РС.

Наравно, не недостају Српској само аутопутеви и путеви да би у њој цвјетале руже. Многе коцкице још нису на својим мјестима, али не треба сједити скрштених руку, с надом да ће неко чудо да се деси.

Добра путна повезаност може само да донесе добро РС, а у неку руку је и логично да становници једне земље у 21. вијеку имају добре путеве, граде нове правце, повезују се, сарађују и подижу привреду.

Иначе, посебно свјетло на цијелу причу у вези са отварањем дионице аутопута Добој - Прњавор бацио је назив аутопута који треба до идуће године да буде спојен са Маховљанском петљом. Јер његов је назив "9. јануар". Иако се хиљаде и хиљаде путева, мостова и установа везује за одређени догађај и/или личност, овај је постао "споран" и "осуђиван" из свакојаких разлога, али то свако нека тумачи на свој начин. Са јучерашњег отварања дијела аутопута поручено је да РС жели да гради, а не да руши, чиме је, ваљда, све речено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана