Телефонирање

Ведрана Кулага Симић

Посебно за оне који се не хватају за џеп да би платили рачуне.

Већина оних који су спас од свакодневних проблема и црних предвиђања за будућност пронашли у неким од бројних министарстава, агенција, канцеларија показали су како се шампионски троши новац и како се остаје на челу у тој дисциплини.

Како су се бх. институције и њени запослени понашали током протеклих година када је у питању "ограничена" употреба службених телефона, кристално јасно показују ревизорски, али и извјештаји о извршењима буџета.

Огромни трошкови за телефонске и поштанске услуге били су више него честа појава у извјештајима многобројних и углавном бескорисних институција, а њиховог савјесног коришћења није било, што би се рекло, ни у ромингу.

Бахато понашање, неограничени лимити и нимало обзира према буџетским средствима само су неке од слика по којима ће се памтити један дио расходног мозаика у институцијама БиХ.

То, с друге стране, и не треба да много чуди јавност, посебно ако се узме у обзир да су појединци имали и те привилегије да сами "одређују" своје лимите.

А било је и оних који нису знали за лимите, а њихову колону је беспријекорно водио бивши министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај, познатији као "путујући министар".

Он  је показао да зна и нешто друго осим лутања са једног на други крај свијета. Он је свима показао како се користе службени телефони, или боље речено како се из буџета плаћају телефонски трошкови "тешки" на хиљаде марака.

Седам телефона и то без ограничења, а један министар. Хиљаде марака, а нико да одговара. Страшно.

Оно што је одавно требало да буде урађено, тек нам долази.

У ресору финансија и трезора увјеравају да су на путу да израде правилник којим ће регулисати област телефонирања у БиХ, за добробит свих у овој земљи. Јер је садашње стање невјероватно и неодрживо.

Милиони марака из буџета за телефонске услуге, то је нешто што БиХ не може себи да дозволи и ту се мора ставити тачка.

И то сада, за будуће године које долазе и за све министре и директоре који ће тек ступити на функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана