Таворење већине

Жељка Домазет

Да ће актуелна парламентарна већина у институцијама БиХ до наредних избора таворити и радити без било каквог комодитета не крију ни сами њени актери.

А да ће бити тако знало се и на самом почетку њиховог мандата, јер је власт на нивоу БиХ састављана "с конца и конопца".

Главни кривац за ове турбуленције, у којима се никада са сигурношћу не може рећи који закони усвојени у Савјету министара имају подршку у Парламенту, управо је и главни играч у комбинаторици за састављање владајућих лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Први у Бошњака посвађао се и са коалиционим партнерима из власти и са опозицијом, а ни са својим страначким кадровима није баш у превеликој љубави.

Прво је изазвао кризу покушајем да укине Дан Републике, па потом покушајем покретања ревизије спора са Србијом пред Међународним судом правде, с све зачинио пословичним свађама са лидером СББ-а Фахрудином Радончићем, нетрпељивошћу и отровним стрелицама према предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Да има било коју другу комбинаторику у опцији, Изетбеговић би засигурно повукао и тај адут, али јасно је да власт на нивоу БиХ чувају једино Изетбеговић и коалиција из РС окупљена око СДС-а. Како је све адуте потрошио, јасно је да ће ова траљава коалиција функционисати без јасне визије и било каквих резултата.

А пред овом земљом у овом тренутку су велики и веома битни задаци.

За пар мјесеци ова земља би морала и да прослиједи одговоре на више од три хиљаде питања из упитника Европске комисије и изврши неопходне реформе, ако и даље стоји иза тежње да до краја ове или до почетка наредне године понесе кредибилну апликацију за чланство у Европској унији.

Мало је вјероватно да ће у томе успјети ако се већ сада гласно говори да иза ове кризе власти слиједи нова која се односи на изборни закон, који би требало да буде усвојен.

Кратко речено, криза је постала епитет за парламентарну већину на нивоу БиХ. А из таворења се напредак не може очекивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана