Тамновање због сивог дома

Жељка Домазет
Тамновање због сивог дома

Генерални директор Европске мреже јавних емитера Ингрид Делтенре упозорила је све бх. институције и друге међународне организације да би због великих дуговања према овој институцији БиХ могла да буде искључена из ове уније, а грађани БиХ ускраћени за поглед на дешавања ван њених граница.

Основни је проблем што нису измирена дуговања која је према овој институцији направио БХРТ и што БиХ, када је о дигитализацији ријеч, практично није кренула са мртве тачке. Делтенре је констатовала да је у духу солидарности Европска унија јавних емитера великодушно отписала дугове БХРТ-а из ратног периода, као и већи дио дуговања која су се нагомилала до 2002. године, али да се то више не може толерисати.

С друге стране, прва дама Европске мреже јавних емитера упозорава да БиХ није кренула ни са дигитализацијом како је планирала и да би због тога могла да буде искључена из активне комуникације јавних емитера до 2012. године. Она је констатовала да са изузетком Радио-телевизије Републике Српске друга два јавна емитера нису ништа учинила на дигиталној модернизацији, али да је различитим измјенама и допунама закона и њој забрањено да се креће напријед.

Дуговања која су правила друга два јавна сервиса једноставно су толико велика да их ни Европска унија јавних емитера не може толерисати.

И док би БХРТ и ФТВ, у којима се више не зна колико ко коме дугује и шта да учине са "сивим домом", хтјеле да им држава измири сва дугогодишња дуговања, на тацни сервира сателитски програм и уз то ријеши питање одласка кадрова, дотле се РТРС-у забрањује да направи искорак и крене напријед.

Да је правде у овој држави, које изгледа више нема ни на папиру, за сваки искорак из бх. мрака морала би да услиједи награда. У БиХ као држави, гдје је одавно престала свака логика, они који покушају да дигну главу из блата бивају кажњени. Регулаторна агенција за комуникације која годинама држи средства за дигитализацију не распоређује их и не договара се, јер очигледно је да се фаворизују они који су ближе овој агенцији, а по глави лупају они који би да се издигну из тог блата.

Не знамо како ће ову заврзламу ријешити институције БиХ које је Делтенре прозвала и позвала, али је јасно да је Европска мрежа јавних емитера одлучна да наплати своје. Ко и како је правио дугове нека их и плаћа. Грађани БиХ заиста не могу чекати да се "сиви дом растали". Не само да желе путовати Европом без виза они који имају новац, него и они који су уз своје ТВ пријемнике код куће желе да виде шта се ван граница бх. рупе дешава. Уосталом, због тога плаћају и РТВ претплату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана