Таксе

Ведрана Кулага
Таксе

Република Српска годинама муку мучи са стотинама хиљада марака неплаћене боравишне таксе, а та неславна традиција, судећи према подацима, настављена је и ове године.

Због неодговорности и неажурности, Српска је за шест мјесеци изгубила близу 45.000 марака управо због неплаћања боравишне таксе.

Да ствар буде гора, повећан је број туриста који се одлучују да посјете РС и да се лично увјере у све потенцијале које она може да им понуди. Тако је у Српској у првих шест мјесеци ове године евидентирано 114.646 туриста, који су забиљежили 287.204 ноћења, а разлика у броју ноћења по уплати боравишне таксе и подацима о оствареном броју ноћења за ових шест мјесеци износи чак 121.144 ноћења.

Тако буџет Републике Српске скоро сваке године бива оштећен за неколико хиљада марака због неуплаћених боравишних такси, а много тога могло би да се уради с тим новцем.

Сива економија цвјета, а како илегалном боравку у Српској стати у крај и ријешити овај проблем, чини се, за сада нико не зна. Покушаји постоје, али за сада нису дали резултате.

Република Српска има богат туристички потенцијал, па зашто се онда не бисмо сви потрудили да додатно унаприједимо, промовишемо и зарадимо.

Јасно је да је неопходно да надлежни органи повећају контроле, како би се ријешио овај проблем, јер ако је судити по досадашњој пракси, износ неплаћених обавеза према држави могао би да буде још већи.

Aко је за похвалу, бар је ова земља препозната као туристичка дестинација, и за то нам је требало времена.

Направити туристички бренд од планина, ријека, купалишта, знаменитости и обичаја испало је најлакши посао, а оно што се сматра законском обавезом, најтежи.

С обзиром на то да нам у РС пристижу туристи из свих крајева свијета, треба се надати да ће са собом понијети и навику, чији би изостанак требало да буде и те како кажњен, да уплате законски износ за боравак у земљи, а наши угоститељи исти плате држави.

A казне за неплаћање такси изостају, ваљда из страха да не отјерамо и ово туриста што нам дође... Опет на своју штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана