Таксе

Марина Чигоја

Криза која већ годинама стеже и много моћније економије од Републике Српске и БиХ дефинитивно је оставила траг на пословање предузећа. Негативни резултати забиљежени су и у прошлој години, а ако је судити према првим мјесецима ове, ни у 2013. неће бити неког значајнијег опоравка. Најбоље чему можемо да се надамо је заустављање даљег пада.

Оно што посебно забрињава је потпуно одсуство воље власти у БиХ да се привредницима, макар мало, помогне како би превладали тешко стање у коме се тренутно налазе.

Тешко се сјетити једног конкретног потеза, прописа, пројекта који је у посљедње вријеме донесен како би се помогла посрнула привреда. Напротив, углавном су се доносили закони који су прописивали само нове намете привредницима, а све то како би било омогућено несметано финансирање јавног сектора, који је, по ко зна који пут морамо рећи, не само прегломазан, него и неефикасан и који дефинитивно привреда оваква каква је сада не може финансирати.

Само један од таквих намета биле су измјене Закона о административним таксама БиХ које су крајем прошле године усвојене и којима су поједине таксе повећане и до осам пута, а трошкови предузећа на годишњем нивоу повећани за 20.000 КМ и више!

Коме је уопште, у овако тешким економским временима, пало на памет да доноси такав закон? Шта се тиме хтјело постићи? Јасно је да ће свако даље гомилање оптерећења привреди имати само негативне посљедице и да ће допринијети гашењу предузећа, а самим тим и отпуштању радника.

Због тога треба поздравити одлуку Владе РС да покрене иницијативу за преиспитивање и враћање административних такси на ниво прије измјена овог закона на којима привредници одавно инсистирају.

Исто тако, надамо се да ово неће остати само иницијатива и да ће представници РС у органима власти БиХ заиста учинити све да се те таксе смање.

Такође, и остали нивои власти требало би да имају разумијевања за проблеме привреде и да, ако већ не могу или не желе да је стимулишу, барем не повећавају обавезе које сада постоје. Привредници би им били и те како захвални.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана