Такозвано земљиште

Дарко Момић

Генерални директор Јавног РТВ сервиса БиХ (БХРТ) Белмин Карамехмедовић својим потезима овај јавни сервис води у пропаст, а ако настави са сличним потезима, вјероватно и у нестанак.

Карамехмедовић својим инсистирањем на накарадној и једностраној уређивачкој политици и коришћењем дуплих аршина у односу према запосленима не прави штету само медијској кући на чијем је челу већ и држави у коју се заклиње. Покретање дисциплинског поступка и суспензија уредника и водитеља зато што је у програму БХРТ-а употријебљен термин “такозвана Армија БиХ” представља један од примјера тих дуплих аршина и један од потеза који БХРТ гурају још дубље у раље једностраности.

Генерални директор на овај начин не разбија толико илузију да је БХРТ јавни сервис свих грађана, јер већина припадника српског и хрватског народа овај медиј још од његовог формирања не доживљава као свој, већ руши представу о демократској, мултинационалној, мултикултуралној и плуралистичкој БиХ.

Елем, нико му не би ни слова рекао због поменутих суспензија да је исте аршине примијенио према уредницима и водитељима који Републику Српску годинама уназад са отворено увредљивим намјерама називају “мањим бх. ентитетом”. Или према онима који термин “такозвана” користе кад год говоре о Херцег-Босни. Или према уредницима који из програма исијецају званичне податке о броју убијених Срба у Подрињу и ћуте када Бакир Изетбеговић Србе назива геноцидашима.

Али пошто све то упорно прећуткује умјесто да санкционише, онда нема право да се љути када из Републике Српске и дијелова БиХ у којима већином живе Хрвати чује отворено незадовољство. А то незадовољство није изазвано само поменутим суспензијама, јер је иоле упућенима јасно да је до “проблема” чији резултат су суспензије дошло тако што је вијест у којој се већинска бошњачка војска из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата назива такозваном, повучена са неког портала или агенције и да ни уредник, ни водитељ у тој вијести нису сконтали оно спорно тзв. Дакле, незадовољство је, поред једностране уређивачке политике, изазвано и тиме што је генерални директор прекршио Општа правила о раду и понашању запосленика БХРТ-а која кажу да мора да буде независан од утицаја власти и институција, политичких странака и удружења, те других интересних група. А он је одлуку о суспензији донио управо под утицајем странака, удружења и интересних група. Од којих очекује заштиту и ако прекрши дио Општих правила који каже да “не смије намјештати послове и избор понуђача”. Поготово ако је ријеч о милионски вриједном земљишту на атрактивној локацији у тзв. мултиетничком Сарајеву. Земљиште није такозвано, ал' му пријети нестанак из власништва БХРТ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана