Такозвана држава

Дарко Момић

Бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић прије два дана су показали да су управо онакви каквима их још од конститутивне сједнице доживљава и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и јавност у Српској.

А Комшића доживљава као сарајевског шибицара и резервног бошњачког члана тог тијела који функцију дугује реис-ул-улеми зато што на џуми уочи сваких избора сугерише “добрим Бошњанима” коме треба да усмјере вишак својих гласова. Џаферовића опет јавност у Српској, али и у ФБиХ доживљава као “чувара плаже у зимском периоду”, односно функционера који је на тренутној позицији са јединим и искључивим задатком да спроводи директиве СДА и њеног лидера Бакира Изетбеговића са циљем да допринесе томе да се “син оца нације” на општим изборима наредне године врати у фотељу која је према њиховом поимању резервисана за “првог у Бошњака”.

А ако у Предсједништву БиХ имате два таква лика, онда апсолутно не треба да чуди што из дана у дан показују политичку неукост и кратковидост, државнички аматеризам и незрелост и што највише поражава - најприземније подаништво и полтронство према такозваној међународној заједници, односно њемачком дипломати Кристијану Шмиту.

Према такозваној међународној заједници се каже зато што Шмиту, кога они сматрају високим представником и највишим представником међународне заједнице у БиХ, одговара само епитет - такозвани. Како другачије назвати званичника за чије именовање на мјесто шефа ОХР-а је потребна сагласност Савјета безбједности УН, а ту сагласност не само да није добио, већ су двије од укупно пет сталних чланица тог тијела - Кина и Русија - упутиле званичну дипломатску ноту у којој наводе да не прихватају његов легитимитет као новог високог представника.

И поред свега тога, Комшић и Џаферовић се састају у згради Предсједништва БиХ и доносе којекакве одлуке, међу којима је и позив том и таквом Шмиту да се “укључи у рјешавање ситуације у вези са гашењем пожара и искористи свој ауторитет и овлаштења да би се омогућио хитан ангажман летјелица којима располаже БиХ”.

Трагикомични парадокс је што су у тренуцима када су “шибицар” и “чувар плаже” упућивали тај позив, хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске већ били изнад Јабланице и гасили пожаре. А тамо су се упутили након првог позива у помоћ и у гашењу пожара ће учествовати док год за тим буде било потребе.

За то вријеме Комшић и Џаферовић својим потезима ће показивати зашто држава у чијем предсједништву они сједе не заслужује да се зове никако другачије него - такозвана.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана