Тако близу, а тако далеко

Милијана Латиновић
Тако близу, а тако далеко

Ни скоро деценија и по није била довољна БиХ да обезбиједи кандидатски статус за приступање Европској унији. Толико дуго траје прича, само прича да би требало, да би могло... И ту све завршава, у празној причи о великој европској породици.

Иако је Европа тик испред нас, неколико десетина километара и ето границе. Тамо на другој обали Саве ту почиње Европа.

Тако близу, а тако далеко.

Иако је Европска комисија предложила да БиХ буде додијељен статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ под условом да испуни осам задатака, свеопшти утисак је да смо од Европе даље него икад.

Ми ни у свом дворишту нисмо у стању да се договоримо.

Нисмо способни да изаберемо политичке представнике који ће у име свих нас у идуће четири године да воде земљу. Код нас је дан избора све, само не празник демократије. Једнако нисмо били у стању ни да се договоримо око одговора на питања из Упитника који нам је Европска комисија својевремено послала. Одговарали смо чак двије године.

Као и до сада, све очи упрте су у оне који воде БиХ.

Да бисмо уопште могли да се позабавимо рјешавањем нових задатака које је пред нас ставила Европа БиХ мора што прије да конституише институције, а потом да се они који конце држе у својим рукама посвете реформама, а не вјечитом међусобном препуцавању и оптуживању, јер је то оно чиме су се углавном бавили и све протекле године.

Резултати тог њиховог (не)рада не виде се ни под лупом. Напретка нема, а ситуација је далеко од добре на многим пољима.

И ко зна докле ће то све бити тако. Онима који воде БиХ уста су одувијек пуна демократије, борбе за бољи живот народа, европског пута и ко зна чека све још. Међутим, осим што се добро бусају у прса и усавршили су замазивање очију народу, не раде ништа конкретно. Да раде већ бисмо се помјерили напријед. Овако, тапкамо у мјесту.

Желимо у Европу, а Бога молимо да нас тамо не приме.

Тако би се укратко могло описати све што се дешава у БиХ.

Због политике нисмо дио ни иницијативе “Отворени Балкан” за коју кажу да је Европа у малом. Ни ту није било политичког договора, џаба народ и привредници, кад они у фотељама не могу или боље речено неће да се договоре. Да има имало добре воље за деценију и по би се већ помјерили с мјеста, овако ни најновија подршка Европске комисије за додјелу кандидатског статуса не доноси никакву радост, нити охрабрење. Ми врло добро знамо с ким имамо посла у нашем дворишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана