Тајкунски медији

Жељка Добрић
Тајкунски медији

Посљедњих дана са ФТВ отишло је десетак кључних новинара и уредника. Кажу, додијало им је да трпе притиске Лагумџијиног СДП-а па одоше да свој хљеб часно зараде на новој телевизији ТВ1, код Сафета Оручевића, једног од највећих тајкуна у Бошњака, а блиског пријатеља Хариса Силајџића.

И најнеупућенијима је одавно јасно да свака телевизијска станица или новине у ФБиХ имају политичку структуру коју форсирају и која стоји иза њих и ту узмимо и нема много тога спорног, посебно када је ријеч о приватним медијима. Јер, свиђало се некоме или не, тако је увијек и свуда од Aмерике до Токија и назад.

Aли да су тајкуни, некада ситни крадљивци и преваранти, завладали медијским небом у Федерацији БиХ знали су тек ријетки, јер је чаршија добро чувала да медијски дегенерик не угледа свјетлост дана.

Колико је сарајевско медијско клупко замршено говори и чињеница да је Сафет Оручевић власник сарајевског ко бива независног магазина "БХ Дани" и мостарске фирме "Биз Медија", која је опет власник РТВ Мостар и неколико интернет портала. A онда се Сафет повезује са Хилмом Селимовићем, власником многих фирми у БиХ, али и дневних новина "Ослобођење" и "Сан", те загребачког "Бусинесс.хр"-а. Онда и Сафет и Хилмо највише воле Хариса, а њихови независни и објективни новинари такође. Независно и професионално, а како би другачије.

У читавом пројекту покретања Оручевићеве/Силајџићеве ТВ1 учествовала је и Санела Џенкинс, иста она која је платила кауцију за ослобађање Ејупа Ганића, оптуженог за ратни злочин у Добровољачкој. И Санела је Харисова другарица и то не крије. A је ли лијепа Санела Оручевићев параван за нови медијски пројекат, видјеће се брзо.

И није спорно што праве телевизију, нека праве, али је спорно што ти исти медији иза којих стоје тајкуни глуме да су слободни, независни и шатро либерални?!

Ето одговора и на питање откуд и ко им кроји уређивачку политику и принципе, за чији интерес раде и откуда говор мржње постаде врх истраживачког новинарства (наравно, част тек понеком још увијек часном појединцу на сарајевској медијској сцени).

Жестоке размирице и раскол међу телевизијским кадровима СБиХ и СДП-а одражавају и политичку сцену пред предстојеће изборе. Управо зато СБиХ, тј. Оручевић је повукао своје кадрове са ФТВ-а, Златкови су у лику и дјелу Бакира Хаџиомеровића остали.

Једини заједнички именилац и једнима и другима је "професионална пљувачина" по свему што долази из РС, а могло би бити опасно јер зна да ради и зна шта ради. Од политичара, институција, медија, привредника.

Јасно је одавно и зашто и по чијој наредби. Наредба наравно није само политичка него и интересна. A њу је издао газда Оручевић још прије неколико година, а недуго за њим и Селимовићи. Независни и слободни медији су онда ударили свом жестином по РС и свему у њој. Слободно и независно, дакако.

Само је нејасно зашто ћути Транспаренси интернешнел?! 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана