Тачка на циркус

Маријана Миљић Бјеловук

Прича о изборима у Сребреници коначно би могла да се заврши, осим ако поново неко од бошњачких политичара или пак сам бивши начелник Ћамил Дураковић не смисли и измисли нови начин да изазове пажњу јавности у жељи да оспори оно што су јасно рекли грађани 2. октобра.

Наиме, тачку на причу о локалним изборима у овој општини јуче је, бар се може очекивати, ставио Уставни суд БиХ, који је јасно рекао да је неоснована апелација Дураковића поднесена против рјешења Суда БиХ којим је одбијена као неоснована његова жалба на одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) о изборима у Сребреници.

Уставни суд БиХ је на овај начин неочекивано показао да постоји нада и за правду у овој земљи, али и да очекивања бошњачких политичара, који су снажно, уздигнутих глава, пуни наде и илузија стајали уз Дураковића, гурали га напријед у лажима, нису реална и остварива.

Јасно је да Дураковић, али ни они који су му стајали иза леђа и подржавали га, нису жељели да чује поруку ЦИК-а и Апелационог одјељења Суда БиХ који су јасно рекли да су избори у Сребреници били демократски, да иако то желе да покажу, нису оштећени и да нема ништа спорно у томе што су грађани гласали за његовог противкандидата Младена Грујичића.

Очигледно је да су манипулације, лажи и подвале бошњачких политичара, прије свега оних из СДА, обиљежиле изборни процес у Сребреници јер су на разне начине покушали да побиједе побједу Грујичића, односно Србина. Водили су се само једном чињеницом, а то је не дозволити ни по коју цијену да на челу ове општином буде Србин јер је то, како тврде, мјесто резервисано искључиво за Бошњака.

Вријеме које је посвећено доказивању непостојања лажи и подвала у Сребреници узалуд је бачено и боље би било да су се бошњачки политичари посветили рјешавању многих других проблема јер земља у којој живе грца у проблемима. Захуктавање ситуације, промовисање мржње и оспоравање легитимних избора никуда не воде. То нам је доказано и овај пут. 

Дураковић је биран и није изабран. Са тиме је требало да се помири одмах 2. октобра, када је већ било очигледно да је изгубио изборе у Сребреници, а не да на разне начине у протеклих мјесец и по (али и разним манипулацијама прије тога) покушава да оспори вољу грађана који су јасно рекли да га не желе више за првог човјека ове локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана