Свођење рачуна

Свјетлана Тадић
Свођење рачуна

Колико Републику Српску коштају институције БиХ у овом тренутку нико поуздано не може да каже.

Оно што је сигурно јесте то да се ради о више стотина милиона марака на годишњем нивоу. A зашто? Зато што су основане чак 74 институције БиХ које служе да троше паре и праве споразуме, прегледе, табеле, правилнике, који мало коме служе, а поготово не Републици Српској.

Када заједничке институције и одлуче да направе какав закон он садржи по неколико прописа којима се мало по мало надлежности покушавају са Српске пренијети на БиХ. Да не заборавимо напоменути да према Уставу БиХ, ентитети обезбјеђују финансије за функционисање истих тих заједничких институција.

Многобројне агенције, дирекције, институти, савјети, одбори, комисије и канцеларије на нивоу БиХ извлаче из дана у дан милионе марака из буџета, пара које су зарадили порески обвезници.

Република Српска је одлучила да се супротстави томе, те да не дозволи даље насиље и губитке због неодговорних потрошача званих "институције БиХ".

Дошло је вријеме да се на папир, црно на бијело, ставе, појединачно: све институције које су нелегално основане са свим њиховим трошковима, покушајима преноса надлежности, мутним и смутним пословима, неодговорним руководством, расипништвом. Да се нагласи ко, колико и како троши, да ли и коме полаже рачуне за свој рад и колико свеукупно РС има штете од тих институција.

Оно што се за сада зна јесте то да Српску највише кошта правосуђе БиХ које годишње троши више од 40 милиона марака, те "Жељезнице БиХ" којима се из буџета РС директно сваке године даје око пола милиона марака.

Поред тога, у институцијама Српске у будућем периоду детаљно ће се анализирати сваки закон донесен на нивоу БиХ и колику штету његово спровођење наноси РС.

Са свим овим подацима под мишком, представници власти Српске треба да се запуте према Сарајеву, и да потраже промјене. Јер овом је народу већ доста празних прича, тражи се акција и то само она која слути на промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана