Свођење рачуна у Шумама

Ма­ри­на Чигоја

"Шуме РС" су једно од предузећа које може и мора да остварује позитивне резултате. Да би то било постигнуто, неопходно је да појединци који су користили ово предузеће као своје власништво, богатили се и запошљавали родбину и пријатеље буду адекватно санкционисани. Смјенама или ударцима по џепу!

Много пута најављивано и започињано, а никад заиста и урађено, поспремање у јавним предузећима могло би да се деси у овој години. Aко је судити према најавама из "Шума Српске", нову годину почели су "оштрим стартом".

Управа "Шума" до краја овог мјесеца планира да смијени директоре шумских газдинстава која су негативно пословала. Поред тога, планирано је и смањење плата свим запосленим у газдинствима која не раде добро, а и запосленима у самој управи предузећа.

Вријеме је и било да се неко озбиљно ухвати у коштац са проблемима, а можемо слободно рећи и криминалом, који је годинама био очигледан у овом предузећу. Запошљавање преко везе, давање дрвних сортимената на "лијепе очи", разни сумњиви уговори само су неки од проблема који су ово предузеће довели на ивицу колапса.

Међутим, то не треба да буде посљедња мјера која ће бити предузета. Свакако да треба наставити у овом правцу и захтијевати од свих који доносе одлуке, али и оних на нижим нивоима, да озбиљно раде свој посао, како захваљујући њиховом нераду више не би било доведено у питање пословање дрвопрерађивача који и без тога имају довољно проблема.

"Шуме" су једно од предузећа које може и мора да остварује позитивне резултате. Да би то било постигнуто, неопходно је да појединци који су користили ову фирму као своје власништво, богатили се и запошљавали родбину и пријатеље буду адекватно санкционисани. Смјенама или ударцима по џепу!

Иако се за ово предузеће везују бројне афере, свакако да је врхунац било хапшење бившег директора Срђана Љубојевића, који је оптужен за примање мита.

Очигледно је да је већ дуго у "Шумама РС" радио ко је шта хтио и да је веома тешко одједном ствари окренути у правом смјеру, али, ако је вјеровати плановима садашње управе, воља за то коначно и постоји.

Прве чистке у газдинствима која су имала лоше резултате очекују се већ крајем мјесеца, а вјерујемо да би ово могло да буде и упозорење осталим директорима да се уозбиље и прихвате посла или да очекују исту судбину.

Било како било, година је тек почела, а хоће ли новогодишња одлука "Шума" бити и спроведена, сазнаћемо врло брзо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана