Свођење рачуна у Фочи

Радмила Ђевић

Осам година је прошло, а грађани Фоче ни данас не знају гдје је све и како трошен новац који су по основу пореза уплатили у буџет општине.

У демократским системима грађани знају гдје одлазе њихове паре и немају сумње у то да се оне користе за унапређење животних услова у њиховом мјесту. Али, у Фочи или нема демократије или њени грађани знају само оно што "некоме одговара" да знају?

Биће да је и једно и друго!? Али, како ничија до зоре не гори, тако и нека питања не могу остати вјечна тајна.

Од прошле власти која је кормиларила општином осам година Фочаци нису могли да добију одговор на питање за какве су све потребе арчене њихове паре, а нова владајућа структура труди се да грађанима да одговоре на давно постављена питања.

Тако су одборници Скупштине општине Фоча, који су се коначно сјетили да заступају опште интересе својих грађана, одлучили да, ако не сами, онда у помоћ позову републичке инспекције и полицијске органе да испитају гдје је све, како и коме, претходна власт са Здравком Крсмановићем на челу, по различитим намјенама исплаћивала новац из општинске касе, без одлука парламента, без знања грађана.

Крсмановић није стигао за осам година да закључи све рачуне, није се можда надао, како многи кажу, да ће изгубити изборе, па је чак и у техничком мандату морао одређене ствари да "закрпи".

На одласку из начелничке фотеље потписао је бројне налоге за исплату у висини од више од 300.000 марака. Из тих средстава плаћени су и трошкови који нису предвиђени буџетом општине. Међу исплаћенима има и приватних фирми и медија.

Крсмановић није, изгледа, озбиљно схватио то што није имао сагласност локалног парламента, како тврде његови чланови, ни за раније кредитно задужење од два милиона марака. Милионско задужење оправдала је изградња аква парка, кружног тока, мостова на Ћехотини и Бистрици и осталих капиталних пројеката, који се, несумњиво виде у општини.

Оно што се не види су на стотине хиљада марака, које су исплаћене из општинске касе и које, колико год иронично и нелогично звучало, боду очи. Тиме ће се бавити републички инспектори, тужилаштво, фочанска полиција, а када се спроведу све истражне радње, биће испитано да ли има основа за покретање кривичног поступка против бившег начелника, послије чијег је одласка дефицит буџета досегао 1,6 милиона марака.

Све те одговоре фочанска јавност коначно би могла да добије. Крсмановић је свој одговор већ дао, да је све по закону и да нема ништа спорно. А да ли је спорно, утврдиће надлежни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана