Свјетска ексклузива

Мирослав Филиповић
Свјетска ексклузива

"Ма да, људи, сликао сам и ја јуче Елвиса, ено на свакој слици ми је јучерашњи датум, вјерујте! Жао ми је господо, али Холандија је одлучила да подржи укидање виза. Патетично је колико ти аматери инсистирају на лажним информацијама. Бакир је некултуран човјек и аматерски новинар".

То су само неки од коментара којима је јавност у Србији исмијала "свјетску ексклузиву" емисије "60 минута", у којој су емитовани најмање осам година стари снимци хашког оптуженика Ратка Младића.

Сви се слажу да је ријеч о пропаганди, чији циљ је покушај да се спријечи да Србија добије либерализацију визног режима. Направљена је ванредна емисија "60 минута", помпезно је најављивана цијели дан, са "ексклузивом" снимака који су познати свим релевантним институцијама одавно, прије свега Хашком трибуналу и да парадокс буде већи, Хагу их је доставила сама Србија.

Толико ситно, бесмислено и хушкачки одрађен посао. Школски примјер надриновинарства, манипулације информацијама и обмањивања јавности. Ексклузивна емисија открила је неоткривено: Ратко Младић још није ухапшен! Подвиг свакако вриједан Пулицерове награде за истраживачко новинарско достигнуће.

Оштроумни уредник и коментатор - аналитичар Жељко Комшић, стручњак за свадбе, народна весеља, свадбарске обичаје, народне игре, стони тенис, својим примитивним језиком извријеђали су интелект сваког нормалног човјека. Или што рече Сенад Aвдић, боље музичке емисије од Фолк филиграна није било.

Aли не лези враже. Оде ФТВ и даље. Свијет друмом, а новинари ФТВ шумом. Кажу да су "снимци 60 минута дигли свијет на ноге", "паника у Београду", да је "први пут у историји одржана ванредна конференција Савјета за сарадњу са Хашким трибуналом" и сличне небулозе.

Трагедија је једино у томе што све то ради јавни сервис, који би требало да се држи стандарда и професије. Aли десила се и једна добра ствар, цијели регион је видио "професионализам" "60 минута", аутентично истраживачко бх. новинарство допуњено адекватним сочним рјечником.

Видјели су и "ексклузиву" пропраћену пристрасношћу и - страшном мржњом. Неизљечивом, патолошком, која, кроз историју, руши живот и наду. Оном на коју је нобеловац којег зову "четничким идеологом" упозоравао да руши управо оне који мрзе. Јер су слијепи. Толико да не виде датуме на снимцима које пуштају у етер.

++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана