Свјесно губљење новца

Маријана Миљић Бјеловук

Приватницима који држе царинске терминале на заради одавно већ завиди и сама Управа за индиректно опорезивање БиХ, којој ти приватници уплаћују одређени износ новца.

Њихова зарада непрестано иде узлазном путањом, а у протеклих једанаест година своје рачуне подебљали су са више од 158 милиона марака, што је скоро на нивоу прихода које је убрала сама УИО од својих, али и приватних терминала.

УИО има свега 10 царинских терминала, док приватници посједују три пута више. Ова институција нема новца да изгради нове терминале, а по свему судећи то им не дозвољава ни власт у БиХ, јер не издваја новац за те намјене.

За сва могућа расипништва новца има, али за те пројекте нема. Градњом терминала у власништву УИО повећали би се износи на њеном рачуну, а даље би тај новац ишао ка ентитетима. Али, код нас се не ради ништа што је у интересу земље и њених грађана, па зашто би онда градили и терминале и убирали новац који би даље ишао у развој. 

Поред тога, што убирају милионе марака на рачун превозника, на приватним терминалима не либе се ни да им свако мало мијењају цјеновнике и произвољно наплаћују своје услуге. Ту се не обазиру на одлуку УИО, јер искуства шпедитера говоре да наплаћују за простор од 50 до 60 марака, а неко чак и више, иако одлуком је прописано да тај износ треба да буде  мањи за десет, односно 20 марака.

Искуства превозника говоре и да појединим приватницима  није страно да свако мало измисле неку нову услугу коју су шпедитери приморани да плаћају. Тај новац стављају у своје џепове и никоме га и не приказују. Тиме шаљу јасну поруку, а то је да имају некога да им чува леђа и да могу да раде шта хоће. У свим сферама живота у БиХ је тако, па зашто би били изузеци послови на царинским терминалима.

Апели да се тој пракси стане у крај, нису уродили плодом. Обећања од власти је било, као и увијек, али су она остала само на томе, као и увијек.

Поруку да надлежни треба да раде у корист земље и њених грађана и привредника нико од власти не жели да чује. Због тога и даље можемо очекивати да УИО остаје без милиона марака, а да превозници плаћају од терминала до терминала неку други, вишу цијену, али и измишљену услугу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана