Свједоци против Зупца

Жељка Домазет

Да се Тужилаштву БиХ жури да прикупи "нове доказе" у случају њихове исфорсиране оптужнице против директора Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) Горана Зупца, јасно је као дан.

Прошло рочиште на коме су свједочили свједоци Тужилаштва је показало да њихово свједочење није у корист ове институције,  него у корист одбране па су, тврде упућени, пожурили са прибављањем нових свједока и неких доказа како би макар поткријепили своју оптужницу, али по свему судећи и то им не иде наруку.

Мада закон каже да се додатни свједоци могу предложити и саслушати, у овом се случају поставља питање да ли су заиста прибављени на ваљан начин и какве је све погодности и позиције Тужилаштво ове земље тим на брзу руку прибављеним свједоцима обећало. Да ли је ријеч о погодностима које ће добити од ове институције или нечем другом показаће ток суђења.

У Тужилаштву су осим што су врбовали осуђенике, телефонски, умјесто позивом, за свједоке позвали и двојицу припадника Агенције. Ови припадници SIPA су уредно пријавили да су били врбовани и да поштују своју институцију и закон.

Да се "Случај Зубац" претворио у умивање и прање од одговорности свих који су требали да реагују и не дозволити да се запале зграда Предсједништва, Архив БиХ и федералне институције, јасно је као дан.

Врло занимљиво ће бити и када о цијелом случају буду свједочили бивши министар безбједности Фахрудин Радончић и актуелни директор Федералне управе полиције Драган Лукач, као и други свједоци које је најавило Тужилаштво.

Јер ови досадашњи у својим иступима у просторијама Суда БиХ су показали да кривице нема, да је ријеч о исфорсираној и злонамјерној оптужници која је очигледан примјер удара на професионализам и рад.

Очито је да Тужилаштво на све начине покушава под окриљем независности да води кадровску политику у овој земљи и да све оне који нису по њиховој мјери казне, па било доказа против њих или не.

Ако у овој земљи правосудне институције буду водиле кадровске политике онда је сасвим сигурно да неће дуго догурати. Биће то судократска земља у којој ће се јавност бавити измонтираним процесима, док ће крупне рибе које су одавно требале да се нађу на оптуженичким клупама и даље пливати на слободи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана