Свједоци под присилом

Горан Маунага

У неколико предмета ратних злочина почињених над припадницима бошњачког народа истражиоци SIPA и Тужилаштва БиХ већ годинама користе присилу приликом испитивања свједока, али и од те језиве чињенице, у свему томе, има и она још страшнија.

А то је чињеница да нико никад у тим институцијама није покренуо ни провјеру, а камоли питање одговорности тих насилника, који, под изговором професионалне истраге и заштите права и правичности, свједоцима пријете и присиљавају их да дају лажне изјаве.

Напротив, неки од њих напредовали су у послу, чему је допринио и Суд БиХ, не узимајући изјаве присиљених свједока као релевантне и осуђујући појединце на дугу робију само на основу тих првобитних, лажних изјава свједока.

У предметима ратних злочина "Кравица" и "Патковци", у општини Сребреница, већ годинама постоје тврдње великог броја свједока да су им истражиоци SIPA Бајро Куловац и Ејуб Зукић пријетили током саслушања и од њих узели изјаву под присилом.

Свједоци су то још прије четири-пет година потврдили и за тадашњег тужиоца Тужилаштва БиХ Ибру Булића, као и за истражиоца Мевлудина Мујезиновића, за којег су навели да је, заједно са Зукићем, у предмету "Корићанске стијене" од њих тражио да свједоче да су видјели Душана Јанковића на Корићанским стијенама гдје је убијена група Бошњака. Они су то под присилом и слагали, а кад су у изјави Суду БиХ навели да то није тачно, Суд то није уважио. Јанковић је на основу изјаве, за коју је онај који ју је дао рекао да је лажна, осуђен на 27 година затвора.

Да ће све то бити поновљено и у предмету "Патковци", за који је у току суђење Остоји Станишићу и Марку Милошевићу, индиректно је најавио судија у том предмету, који уопште није уважио доказе одбране да свједоци по ко зна који пут Куловца и Зукића терете за узимање изјава под притиском, као ни истовјетну изјаву заштићеног свједока у том процесу. Али је зато уважио изјаве Куловца и Зукића, који су, наравно, негирали да су пријетили свједоку.

Зато, послије свега, не треба очекивати ни провјере ни одговорност њих двојице, него њихово даље "аванзовање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана