Свједочење без страха

Жељка Домазет

Да би се вратило повјерење у правосуђе БиХ сасвим сигурно у нередном периоду у њему ће морати бити отклоњено доста ствари, а на примарно мјесто стављене жртве ратних злочина.

Чињеница да је због лажног свједочења у Суду БиХ вођен само један процес, а да је мноштво оптужница за ратне злочине, првенствено за оне над Србима, падало због промјена исказа, аларм је на који правосуђе треба да реагује.

Правосуђе ове земље морало би више учинити на истјеривању правде и процесуирати оне који су из којекаквих разлога мијењали исказе, поготово ако су то учинили због примања новца, који је у овој земљи постао средство којим се „пере кривица“ и због којег свједоци „доживљавају амнезију“.

Правда би свакако морала да третира и све оне који и данас, двије деценије након рата, сију страх међу жртвама, пријетећи им да не би свједочили.

Поред ових потеза поспремање у правосудним институцијама морало би услиједити да би биле очишћене од оних судија и тужилаца који су у рату нечасно судили и оптуживали.

Јер у овој земљи није ријеткост да и данас пресуде доносе оне судије и тужиоци који су неке жртве и малтретирали и нечасно пресуђивали.

Ма какву пресуду данас донијели, напросто им се не вјерује.

Не буду ли свједоци и жртве без икаквог устезања и страха пред насилницима могли да говоре шта су све преживјели и видјели, сасвим сигурно у БиХ правде неће бити.

А без правде једнаке за све, без обзира на то како се ко зове, сасвим је сигурно да неће бити помирења и напретка који су јој насушно потребни.

Мали корак направљен је у случају осумњичених за злочине над Србима у Коњицу. Свједок, који је и жртва, пријавио је покушај подмићивања, тужилац је о томе говорио у Суду БиХ, а и у самом Суду БиХ су кренули правим путем, према правди одређивањем притвора за осумњичене да  би спријечили директан утицај на свједоке.

А ако коначно стану у крај и лажним свједочењима, али прије свега и онима који пријете свједоцима, плаше их и онемогућавају им да кажу истину, коначно ће правди омогућити да крене правом трасом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана